Zuzana sa pripravuje na Olympiádu.ksk
StoryEditor

ROZHOVOR Mladá Zuzana Paňková mieri na Olympiádu. Životom rovesníčok sa môže len prizerať

15.01.2024, 09:25
Celebrity

Má iba devätnásť rokov a už mieri Slovensko reprezentovať na Olympiádu vo vodnom slalome do Paríža. Mladá Košičanka Zuzka Paňková (19) na vode prakticky vyrástla. Do lode ju jej starí rodičia posadili už keď mala šesť mesiacov a v šiestich rokoch si prvýkrát skúsila tréning v rýchlejšom kajaku medzi bránkami, čo dokonale sadlo jej súťaživej povahe. Aký je život vrcholovej športovkyňa. Pre svetevity.sk opísala v ROZHOVORE ako vyzerajú jej dni a kedy prežívala psychické vypätie.

Ako prebiehajú tréningy? Nakoľko sa líšia od tých povedzme pred desiatimi rokmi a teraz?

Tréningy sú viac špecializované, predsa v tom mladšom veku sa budujú pohybové základy a tréningy boli viac hrou keď som mala  9 rokov. Teraz sú tréningy intenzívnejšie, viac času trávim na vode, kde sú tréningy na rozvoj sily, rýchlosti, vytrvalosti a techniky. Intenzívna je aj kondičná a silová príprava. Trénujem viac a tréningy sú viac špecializované.

image

Zuzana Paňkova

Profimedia - Standardni obsah

Ako ste sa dali dokopy s vašim trénerom? Zrejme už je medzi vami maximálna dôvera a možno aj kamarátsky vzťah. Sú však momenty keď ho preklínate?

Mgr. Peter Murcko ma trénuje od mojich začiatkov (6 rokov). Takže ma dobré pozná. Hovorí, že niekedy sa na mňa iba pozrie a hneď vie ako sa mi bude dariť, nedariť na tréningu. Je to úžasný tréner a lepšieho si ani neviem predstaviť. Samozrejme nebudem klamať a sú chvíle keď dôjde k nedorozumeniam a trošku si zamrmlem po podnos, ale kto z nás nie. Aj on má určite také chvíle so mnou. Ale väčšinou nám to klape ako hodinky.

image

Zuzana Paňkova trénuje každý deň.

azp

Aktuálne sa pripravujete na Olympiádu, to je obrovský úspech ako ste prežívali, keď sa vám podarilo kvalifikovať? Musela to byť nepredstaviteľná radosť.

Bola to najväčšia radosť, ktorú som v živote zažila. Pocity radosti, nadšenia, úľavy ako ohňostroje mi vybuchovali všade v tele až ma celú zaplavili. Bola som tak ohromená, že som dobých pár minút nevedela nič povedať. Mala som iba veľký úsmev na tvári a slzu v oku.

Teraz zrejme nastal, ale prísnejší režim ako akokoľvek pred tým. Prezraďte nám, ako vyzerá váš bežný deň?

Posledné dve mesiace môj bežný deň vyzeral takto. Doobeda som v škole nakoľko som v maturitnom ročníku na gymnáziu sv. Tomáša Akvinského v Košiciach. Poobede mám tréning na vode alebo v posilňovni, k večeru chodím behať. V tomto období som sa snažila byť čo najviac v škole.  Ale keďže do Olympiády je menej ako 200 dní, tréningy sa počas zimy na sústredeniach zintenzívnia a v tom režime budem pokračovať až do hier.

Ste aj poverčivá, robievate pred súťažou nejaké rituály?

Poverčivá  nie som, ale potrebujem mať urobené svoje rituály. Rituály sú dôležitou  súčasťou mojej prípravy pred výkonom. Niektoré sa začínajú aj 24 hodín pred jazdou. Nie, že bez nich by som bola stratená alebo, keď ich nebudem mať tak neviem sa sústrediť. Ale uľahčujú mi prípravu, lebo všetko v nich je automatizované a nemusím nad všetkým premýšľať. Tým pádom mi ostane viac mentálnej energie na samotný výkon.

Aké máte ešte ciele po Olympiáde?

Mám v pláne úspešne urobiť ústne maturitné skúšky. Potom si plánujem krátky oddych a regeneráciu, poriadne si vydýchnuť. Ale konkrétne plány nemám.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 00:21