Herečka Jana Hlaváčová, Luděk Munzar.Profimedia - Standardni obsah
StoryEditor

Zomrela známa herečka. Umelkyňa Jana Hlaváčová mala 85 rokov

14.01.2024, 11:49
Celebrity

Vo veku 85 rokov zomrela v sobotu večer filmová a divadelná herečka Jana Hlaváčová. V 80-tych rokoch bola prvou dámou divadla.

Zdravotný stav herečky sa zhoršil najmä po smrti milovaného manžela - slávneho herca Luďka Munzara († 85). "Nemám chuť chodiť von. Nechcem. Rovnako ako už nemám chuť s nikým hovoriť. Po prvé sa mi občas komunikuje veľmi ťažko a po druhé som sa toho v živote nahovorila až až. Bolo to veľmi pekné, ale bolo toho dosť, ako sa hovorí. Ja teraz chcem už len v pokoji dožiť," vyjadrila sa pred časom pre denník Blesk. Oporou jej v posledných rokoch bola jej dcéra, taktiež slávna česká herečka, Bára Munzarová. Pred kamerou sa Hlaváčová naposledy objavila v roku 2011 v psychologickej dráme Petra Krištúfka Viditeľný svet

Pražská rodáčka stvárnila desiatky úloh v Národnom divadle alebo v Divadle na Vinohradech. Známa je tiež z filmovej série režiséra Dušana Kleina o básnikoch i mnohých televíznych seriálov. V sérii o Básnikoch si zahrala rolu zdravotnej sestry Toničky. O úmrtí herečky v nedeľu ČTK informoval hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.

Hlaváčová, ktorá sa v posledných rokoch potýkala s Parkinsonovou chorobou, patrila k najvýznamnejším českým herečkám povojnovej éry. Počas svojej bohatej kariéry zvládala komédie i drámy a vďaka svojmu zaujímavému a kultivovanému hlasu sa výrazne presadila aj v dabingu a rozhlase. Svoje bohaté herecké skúsenosti tiež odovzdávala študentom herectva ako pedagóg DAMU.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 00:35