Zakladateľka Oázy Sibírskeho Tigra nečakane zomrela.fb/oazasibirskehotigra
StoryEditor

Šokujúce úmrtie. Zomrela zakladateľka Oázy Sibírskeho Tigra, Yvetka Iršová

11.01.2024, 11:50
Celebrity

Smutnú správu zverejnili na sociálnej sieti. Zakladateľka Oázy Sibírskeho Tigra, Yveta Iršová (†62) včera naposledy vydýchla. Milovníčka divokých šeliem odišla nečakane.

"Priatelia, kamaráti, podporovatelia Oázy. S hlbokým zármutkom v srdci a zo slzami v očiach Vám musíme oznámiť, že včera vo večerných hodinách Nás navždy opustila zakladateľka, tigria mama a majiteľka Oázy Sibírskeho tigra, naša Yvetka Iršová. Yvetka nech nás tvoje kroky a kroky všetkých tvojich tigrích detí s ktorými si spolu sprevádzajú po zbytok nášho života. Odpočívaj v pokoji a dávaj na nás ostatných tam z hora pozor. Nikdy na teba nezabudneme a vždy budeš mať miesto v našich srdciach. Za celú Oázu prajeme pozostalým úprimnú sústrasť a silu do ďalšieho života. (Posledná rozlúčka s Yvetkou bude dňa 16.01.2024 o 17:45 v Bratislavskom krematóriu)," zverejnili oznam na facebookovej stránke. Ihneď začali v komentároch kondolovať stovky fanúšikov. 

Yveta Iršová vždy hovorila, že tigrom prepadlo už ako dievčatko: „Každú chvíľu som bola v zoologickej záhrade a naši ma nedokázali od klietok s tigrov odtrhnúť,“ spomínala. Splnila si detský sen. Ešte pred dvadsiatimi rokmi bývala absolventka hotelovej školy v bratislavskej štvrti Petržalka. Svoju prvú tigricu Ritu tam mala vo výbehu, ale musela s ňou preč.

Problémy jej robili úradníci, ľudia nie, tvrdila. A tak byt na Petržalskom sídlisku predala a kúpila samotu v Kostolnej pri Dunaji. K Rite sa neskôr nasťahoval samec Mareček. Istý podnikateľ ho prepašoval ako mláďa z Ruska. Keď povyrástol, začal sa tigra báť a rád ho pani Iršovej prenechal. Pár šeliem, od ktorého pochádza väčšina tigrov v Kostolnej, sa stal základom jej projektu Oáza Sibírskeho Tigra, ktorý chcel pomôcť uchrániť genofond kriticky ohrozeného zvieraťa.

image

V Kostolnej pri Dunaji malo výbeh niekoĺko divých šeliem.

fb/oazasibirskehotigra
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. júl 2024 12:52