Miška onedlho podstúpi dôležitý zákrok.Istagram/Michaela Markovičová
StoryEditor

Známa Slovenka podstúpi rovnaký zákrok ako Angelina Jolie. Možno jej zachráni život

30.10.2023, 08:00
Celebrity

Meno Michaela Králikoková, dnes už Markovičová je známe predovšetkým zo šou Masterchef, ktorej sa v minulosti zúčastnila. Odvtedy má svoju stálu základňu fanúšikov. Miška má za sebou pomerne turbulentné obdobie a to ani zďaleka nekončí. Onedlho ju čaká zákrok, ktorý dobrovoľne podstúpila aj Angelina Jolie. U mnohých sa nestretol s pochopením, dnes však vďaka osvete vieme, že jej možno zachránil život. Miška je na tom veľmi podobne.

Najmä október je venovaný osvete prevencii rakovine prsníka. Na jeho konci svoj príbeh a skúsenosť s touto zákernou chorobou priznala aj Miška.

Turbulentné obdobie

Miška prežívala navonok pokojné obdobie. Po náročnom rozchode s partnerom našla svoju spriaznenú dušu v Milanovi Markovičovi, ktorému napokon po turbulentnom rozvode s prvým manželom, povedala svoje áno. V tichosti a bez zbytočnej pozornosti médií. Miška so svojimi fanúšikmi zvykne zdieľať nie len tie radostné momenty života, no aj jeho realitu, ktorá je občas veľmi krutá.

Hrozivá diagnóza

Pre mnohých ľudí predstavuje rakovina neodvrátiteľnú hrozbu. Miška ju však vníma úplne inak: „Toto slovo pre mňa nie je vôbec také desivé, ako je pre iných. Je to preto, že bola súčasťou môjho života od môjho detstva.“ Miška sa vo svojej rodine stretávala s rakovinou už ako malé dieťa. Videla ako s touto chorobou bojuje jej teta, babka a napokon aj mama. Práve to bol dôvod, prečo sa o niečo viac začala zaujímať o to, či aj ona nemá predispozície  k tomuto ochoreniu: „Lekár z oddelenia genetiky ma zavolal na testovanie. Podozrenie na pozitívnu genetiku bolo vysoké.“

image

Michaela a Milan.

Istagram/Michaela Markovičová

Dôležité rozhodnutie

Keď pred pár rokmi ohlásila Angelina Jolie svoje rozhodnutie, že podstúpi mastektomiu (odstránenie mliečnej žľazy, prsného dvorca a bradavky) verejnosť bola jej priznaním šokovaná. Pre mnohých tento druh prevencie nebol adekvátny. Dnes však tento zákrok podstupuje čoraz viac žien, ktoré sú nositeľkami génu BRCA/PALP2, ktorý ženy vystavuje hrozbe rakoviny prsníka. Rovnaký zákrok sa rozhodla preventívne podstúpiť aj Miška: „Nechcem to nechať tak a nechcem čakať. Dnes som absolvovala konzultáciu s doktorom. Čaká ma dlhá cesta, ale stojí to za tú istotu. Dávajte na seba pozor, absolvujte preventívne prehliadky, neodkladajte rozhodnutia, kým bude neskoro. Sme jediné, čo máme.“

image

Michaela s manželom Milanom.

Istagram/Michaela Markovičová
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 03:57