Martin ”Pyco” Rausch. Autor: Branislav Šimončík.Archív Martin Rausch.
StoryEditor

ROZHOVOR Martin „Pyco“ Rausch: „Na varení mám najradšej kreatívny proces, ktorý kombinuje chute aj skúsenosti s odmenou na záver“

27.09.2023, 14:00
Celebrity

Martina „Pyca“ Rauscha (45) poznáte predovšetkým z televíznych obrazoviek, no známa je aj jeho vášeň k vareniu. Jeho recepty sú inšpiráciou pre mnohých ľudí. Tí aj vďaka nim objavili v sebe chuť kuchtiť si a skúšať nové chutné variácie z bežne dostupných surovín. Aká bola jeho cesta k vegetárianstvu? Čo mu najviac chutí a čoho by sa v kuchyni nikdy nevedel vzdať? Aj o tom sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Čo máte na varení najradšej?

Kreatívny proces, ktorý kombinuje chute aj skúsenosti s odmenou na záver.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí by možno radi skúsili zaradiť viac vegetariánskych jedál do svojho jedálnička, no nevedia, kde začať?

Myslím, že aj konzumentom mäsa plnohodnotne postačí táto zložka raz, maximálne dvakrát do týždňa. Začať treba v kuchyni. Ak varíte pravidelne, najvernejšie spoznávate, koľko nekonečných kombinácií existuje, koľko druhov zeleniny, ovocia, korenín či spôsobov prípravy ste ešte ani len neokúsili. Navyše, aj každý existujúci recept si potom automaticky viete prispôsobiť vlastnej chuti či potrebám. Zlepšuje to váš život, pestrosť stravy a pokiaľ ste zodpovední k okoliu, mení to aj váš prístup k planéte či k samotnému odpadu.

Viete sa ako vegetarián plnohodnotne najesť v slovenských reštauráciách, ak si odmyslíme, že si práve nechcete dať vyprážaný syr s hranolkami?

Dnes už to nie je žiadny problém. Situácia sa rapídne zlepšila už pred rokmi. Keďže pravidelne varím, nechodím do reštaurácií zo zvyku a vôbec nie z nutnosti, skôr za zážitkom aj inšpiráciou. Najradšej si však suroviny vyberám sám.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. október 2024 12:29