Martin ”Pyco” Rausch. Autor: Branislav Šimončík.Archív Martin Rausch.
StoryEditor

ROZHOVOR Martin „Pyco“ Rausch: „Na varení mám najradšej kreatívny proces, ktorý kombinuje chute aj skúsenosti s odmenou na záver“

27.09.2023, 14:00
Celebrity

Martina „Pyca“ Rauscha (45) poznáte predovšetkým z televíznych obrazoviek, no známa je aj jeho vášeň k vareniu. Jeho recepty sú inšpiráciou pre mnohých ľudí. Tí aj vďaka nim objavili v sebe chuť kuchtiť si a skúšať nové chutné variácie z bežne dostupných surovín. Aká bola jeho cesta k vegetárianstvu? Čo mu najviac chutí a čoho by sa v kuchyni nikdy nevedel vzdať? Aj o tom sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ľudia majú veľakrát pocit, že vegetariánska strava je veľmi jednotvárna. Čo považujete za najväčší mýtus v tejto oblasti?

Celú predošlú vetu o pocite ľudí, pretože v skutočnosti ide o konkrétnu skupinu. Myslia si to zväčša len tí, pre ktorých každý tanier obsahuje vždy prioritne mäso s nejakou druhoradou a neraz fádnou prílohou. Mnohí z nich nevedia variť alebo opakujú 20 jedál po celý rok. Kebyže sa stravujete so mnou jeden týždeň, pochopíte, že o jednotvárnosti nemôže byť ani reč.

image

Pyco rád inšpiruje ľudí ako si nakombinovať chute pri príprave jedla.

Vaše recepty sú väčšinou perfektne nakombinované, no majú spoločné aj to, že ide prevažne o veľmi zdravé kombinácie. Je však niečo, čím radi zhrešíte?

Najviac mi chutia práve suroviny a úpravy jedál považované za zdravšie. To je praktická poľahčujúca okolnosť. Ale, samozrejme, chutí mi aj čokoláda, mám rád dobré víno alebo pivo či domácu zmrzlinu. Rovnako si však zgustnem aj na hrozne, orieškoch alebo sa viem prejesť melónu. Neviem si však predstaviť, že by som si kúpil do chladničky liter nejakého sladeného nápoja alebo niečo podobné.

Keby ste si mali vybrať jedno jedlo, ktorého by ste sa nikdy nevedeli vzdať, ktoré by to bolo?

Nebolo by to asi jedlo, ale skôr konkrétne suroviny. Olivový olej, soľ, zemiaky a tak podobne. Z jedál by mi zrejme chýbali cestoviny. Presnejšie špagety.

Vaši fanúšikovia môžu variť podľa videoreceptov, ktoré pravidelne pripravujete. Nerozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste viedli kurzy varenia?

Presne tam smerujú moje ďalšie kroky. Videorecepty boli návodom, ako si variť doma, mnohí však chceli ochutnať, a zároveň to skúsiť. Zo špásu sa ma na sociálnych sieťach pýtali, kedy bude donáška. A tak som prijal pozvanie od Gourmet Academy, ktorá začína v Bratislave organizovať kurzy varenia. Oslovili ma ako lektora, ja túto rolu však vnímam skôr ako vedenie workshopu o varení. Variť budem nielen ja, ale všetci účastníci, a potom to spolu zjeme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 06:00