Martin ”Pyco” Rausch. Autor: Branislav Šimončík.Archív Martin Rausch.
StoryEditor

ROZHOVOR Martin „Pyco“ Rausch: „Na varení mám najradšej kreatívny proces, ktorý kombinuje chute aj skúsenosti s odmenou na záver“

27.09.2023, 14:00
Celebrity

Martina „Pyca“ Rauscha (45) poznáte predovšetkým z televíznych obrazoviek, no známa je aj jeho vášeň k vareniu. Jeho recepty sú inšpiráciou pre mnohých ľudí. Tí aj vďaka nim objavili v sebe chuť kuchtiť si a skúšať nové chutné variácie z bežne dostupných surovín. Aká bola jeho cesta k vegetárianstvu? Čo mu najviac chutí a čoho by sa v kuchyni nikdy nevedel vzdať? Aj o tom sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ste snáď najznámejší vegetarián na Slovensku. Koľko rokov sa už stravujte výlučne vegetariánsky? Čo bol prvotný impulz vyradiť zo svojej stravy mäso a výrobky z neho?

Naozaj? Úprimne, ani len netuším, kto je na Slovensku vegetarián, keďže tomu sám nepripisujem špeciálny význam. Ja som s konzumáciou mäsa prestal v roku 1994 a stal som sa postupne ovo-lakto vegetariánom. Dôvody boli predovšetkým etické, prevažovala láska k zvieratám a fakt, že mäso mi ani nechutilo.

Kedy ste v sebe objavili vášeň pre varenie?

Rád by som povedal, že prišla počas štúdia na hotelovej akadémii, ale tam sa na mňa možno len nalepili potrebné základy a všeobecný prehľad. Aktívne denné varenie sa stalo stabilnou súčasťou života o čosi neskôr, keď som pochopil, že študovanie stravy, experimentovanie v kuchyni, a potom aj tvorba receptov budú pevným základom mojej existencie aj kreatívneho smerovania.

Ste skôr typ, ktorý má vopred naplánované, čo bude variť alebo varíte podľa toho, čo práve máte v chladničke a na čo máte chuť?

Dnes už počas týždňa varím čiastočne podľa toho, čo je na pracovnom pláne, keďže stále nakrúcam videorecepty alebo fotím foodstyling. Popritom občas ani nestíham variť niektoré obľúbené klasiky, pretože opakovane testujem nové recepty alebo postupy, ktoré ešte len plánujem publikovať. Takže stále sa deje niečo nové. Aj vďaka tomu mám na stole a na tanieri pestro. Čo som navaril za posledné roky nájdete v čerstvej novinke, kuchárskej knihe s názvom Treba si variť.

Čím sa riadite pri vymýšľaní receptov? Aby boli z dostupných surovín? Aby boli rýchle? Chutné? Nutrične vyvážené?

Kritériá sa menia. O sezónnosti, lokálnosti a kombináciách podľa ročných období som napísal a nafotil celú jednu knihu. Inokedy je recept v štýle nulového odpadu, tak, aby sme zužitkovali aj šupky zemiakov alebo odrezky zo zeleniny. Inokedy je to rafinovanejší twist tradičného receptu, potom zase návod, ako si doma a na Slovensku z lokálne dostupných surovín pripraviť niečo, čo poznáme napríklad z gréckej kuchyne. Receptami inšpirujem, nie som však výživový poradca a dávam si pozor na to, aby si ma ľudia nemýlili s dietológom. Foodblogeri by nemali ľuďom dávať zdravotné rady.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 06:25