Mika Zimková milovala klobúky.profimedia
StoryEditor

Ďalšia smutná správa: Zomrela legendárna herečka Milka Zimková (†71)!

31.05.2023, 09:50
Celebrity

Legendárna herečka z filmu Pásla kone na betóne zomrela v utorok (30. mája) v nemocnici. Jej výraznú osobnosť si môžete pripomenúť dnes o 17.30 na RTVS 24 v relácii Interview, o 18.00 h na Dvojke v talkshow Anjeli strážni a večer o 20.30 h na Jednotke vo filme ...kone na betóne.

Emília Zimková, ktorú verejnosť nepoznala inak ako Milku, zomrela podľa informácií RTVS v utorok 30. mája v nemocnici. Informáciu o úmrtí televízii potvrdil bývalý manžel herečky Ondrej Zimka, ktorý je známym akademickým maliarom. 

Milka Zimková bola obľúbenou slovenskou herečkou, diváci ju milovali predovšetkým z filmu Pásla kone na betóne, kde si zahrala spolu s Ľubomírom Paulovičom či Mariánom Geišbergom.

Spisovateľka, herečka, režisérka a autorka monodrámy sa narodila sa 1. augusta 1951 v Okružnej pri Prešove, Slovensko v robotníckej rodine. Študovala v Okružnej, Kapušanoch, Prešove a neskôr v Bratislave herectvo na divadelnej fakulte VŠMU, kde ukončila štúdium v ​​roku 1974. Po skončení štúdií pracovala rok v divadle v Trnave, neskôr pôsobila väčšinou v slobodnom povolaní. Okrem pravidelných vystúpení na Slovensku viackrát účinkovala v Čechách, Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Rusku, Bulharsku aj na Kube.

Knižne debutovala v roku 1980 prozaickým cyklom poviedok PÁSLA KONE NA BETÓNE, ktorý vyšiel aj v slovenčine. Trochu zvláštny názov vysvetľuje tak, že o človeku, ktorý mal šťastie na dosah a naraz ho stratil sa u nich hovorí, že pasie koňa na betóne. O dva roky neskôr spolu s režisérom Štefanom Uhrom vtlačila próze filmovú podobu a vytvorila tu aj jednu z rolí. Za knihu získala cenu Ivana Kraska za rok 1980. Charakteristickým prvkom ich próz je bohaté používanie východoslovenského nárečia, umocneného situačným a slovným humorom. Výrazný herecký talent ukázala v niekoľkých televíznych filmoch a inscenáciách.

Česť jej pamiatke!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 00:33