Talianska herečka Gina Lollobrigida na fotografia z 80. rokov.Profimedia - Standardis
StoryEditor

Zomrela talianska herečka a bývalá modelka Gina Lollobrigida

16.01.2023, 13:40
Celebrity

Lollobrigida patrila k najznámejším tváram talianskej povojnovej kinematografie a k sexsymbolom 50. a 60. rokov 20. storočia. Popri filmu sa venovala aj fotografii, charite či modelingu.

V poslednom čase trávila veľa času v nemocnici. Jej podlomené zdravie si vyžadovalo hospitalizáciu. Talianska tlač pripomenula, že Lollobrigida bola vlani v septembri hospitalizovaná, pretože si pri páde doma zlomila nohu. Okrem zdravotných problémov musela herečka v posledných rokoch života riešiť aj právne spory s rodinou. Jej syn Andrea Milko Skofic žiadal talianske súdy, aby stanovili matke opatrovníka, čo Lollobrigida sústavne odmietala. Podľa syna nebola herečka schopná spravovať svoj majetok. Dožila sa 95 rokov.

Jedna z najkrajších herečiek sveta, dievča, ktoré sa prezývalo Mona Lisa dvadsiateho storočia - Luigina Lollobrigida, sa narodila 4. júla 1927 v Subiacu v Taliansku ako druhá zo štyroch dcér výrobcu nábytku. Ako mladá sa čoskoro začala venovať modelingu. V štyridsiatych rokoch vyhrala najskôr súťaž Miss Rím a potom v roku 1947 skončila tretia na Miss Talianska za Luciou Bosou a Giannou Máriou Cannale.

O dva roky neskôr, 15. januára 1949, sa vydáva za slovinského lekára Milka Skofiča, ktorému porodí syna Milka Skofiča juniora. Manželstvo vydrží až do roku 1971, a po rozvode už sa Gina nikdy nevdá.

Ako umelkyňa

Začiatkom 70-tych rokov začína jej kariéra postupne uvädať, a tak sa vracia k svojej pôvodnej veľkej záľube, pre ktorú má podľa vlastných slov aj najväčší talent – ​​k výtvarnému umeniu. Okrem úspešného fotografovania, vytvorila kolekciu fotiek Paula Newmana, Salvadora Dalího, či futbalový tím Nemeckej reprezentácie, sa venuje sochárine a maľovaniu. Rovnako sa prejaví ako zdatná dokumentaristka, keď natočí svoj asi najznámejší dokument o Fidelovi Castrovi.

Našla si zajačika

V roku 2007 vzrušila verejnosť správa, že sa Gina chce druhýkrát vydať. Jej vyvoleným sa mal stať o 34 rokov mladší katalánsky podnikateľ v nehnuteľnostiach Javier Rigau y Rafols, s ktorým sa Gina zoznámila v roku 1984 na párty v Monte Carle. Svadba snov sa mala konať v rímskom kostole Santa Maria d´Aracoeli a bolo na ňu pozvaných na 400 prominentných hostí. Pozvánku dostali napríklad manželia Clintonovci, herečky Liz Taylorová, Jane Fondová a mnoho ďalších celebrít. Svadba bola odvolaná 6. decembra 2006 z dôvodu veľkého mediálneho tlaku. Talianske aj španielske médiá si totiž vzali na mušku jej nastávajúceho, a objavili sa aj také články, ktoré o ňom hovorili ako o homosexuálnom gigolovi, ktorý si hviezdu filmového plátna berie len kvôli peniazom. Španielska tlač dokonca napísala, že tento podnikateľ v stavebníctve bol často vídaný v sprievode starších dám, ku ktorým údajne patrila aj švajčiarska herečka a prvá Bond girl Ursula Andress.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 14:48