Vivienne Westwood
StoryEditor

Zomrela uznávaná módna návrhárka Vivienne Westwood

29.12.2022, 22:28
Celebrity

Na jej oficiálnej stránke dnes informovali, že skvelá dizajnérka opustila módny svet vo veku 81 rokov. V jej šatách sa mala vydávať aj Carrie Bradshaw za Pána Božského v seriáli Sex v meste.

„29. decembra 2022. Vivienne Westwood zomrela dnes pokojne a obklopená svojou rodinou v Claphame v južnom Londýne. Svet potrebuje ľudí ako Vivienne, aby urobili zmenu k lepšiemu," informovali na jej oficiálnej stránke o jej úmrtí.

Do všeobecného povedomia prišla Vivienne v čase, keď spoločne s Malcolmom McLarenom viedli na londýnskej King‘s Road butik SEX. Jej schopnosť prepojiť módu a hudbu pomohla v 70. rokoch vytvoriť vizuálny jazyk punkového hnutia, ktorému dominovala kapela Sex Pistols. Punk návrhárka vnímala ako nástroj, pomocou ktorého "si môžeme vyskúšať, či sa dá módnym systémom otriasť". 

image

Carrie Bradshaw v seriáli Sex v meste si obliekla svadobné šaty od tejto návrhárky.

Westwood si otvorila štyri butiky v Londýne a postupne expandovala do zvyšku Veľkej Británie a neskôr celého sveta. Jej oblečenie, doplnky a iné produkty často podporujú politické iniciatívy, ako napríklad CND (Campaign for Nuclear Disarmament) alebo kampane bojujúce za občianske práva či odvrátenie klimatickej zmeny. 

Vivienne Westwood je považovaná za návrhárku, ktorá dala tvár punkovému štýlu. Dodáva k tomu: "Bola som mesiášom punku – chcela som totiž zistiť, či sa dá celým módnym systémom tak trochu otriasť." Spoločne s McLarenom viedli butik SEX, ktorý zároveň fungoval ako miesto, kde sa schádzali vtedajší predstavitelia londýnskej punkovej scény. Návrhárka bola zároveň inšpiráciou pre iné ikony tohto hnutia, napríklad Viv Albertine. Tá o Westwood vo svojej autobiografii napísala: „Vivienne a Malcolm využívajú oblečenie, aby šokovali, štvali a provokovali, ale zároveň chcú podnietiť zmenu – či už mohérovými svetrami, ktoré uplietli tak veľkými ihlicami, že je finálny produkt takmer priehľadný, alebo deravými tričkami s ručne písanými nápismi, ktorých švy a ceduľky sú jasne viditeľné z lícovej strany, čím poukazujú na to, ako sú vlastne ušité.Tento prístup s nimi zdieľame a je jasne vidieť v hudbe, ktorú robíme - snažíme sa povedať, že je v poriadku nebyť perfektné, a nebojíme sa v hudbe aj oblečení odrážať, čo sa nám naháňa hlavou."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:49