Ak chcete zostať verní svojim overeným klasickým receptom, môžete sa aspoň inšpirovať ingredienciami či spôsobom prípravy. Alebo si túto skvelú polievku pripravte po sviatkoch a možno sa vďaka znamenitej chuti prenesiete aspoň na chvíľu v čase.
Slivky musia byť
Klasická šošovicová polievka je v slovenských domácnostiach dobre známa. Každý ju pripravuje inak a ani v tomto prípade to nie je výnimkou. Známa moderátorka do nej pridáva aj sušené slivky, ktoré jej dodajú ten správny šmrnc.
Príprava
Predtým, než začnete, si namočte jednu väčšiu šálku šošovice aspoň na pol hodinku do vody. Ak ju vo vode necháte dlhšie, nevadí. Zatiaľ si očistíte štyri kusy stredne veľkých zemiakov a nakrájajte ich na kocky, jednu väčšiu cibuľu a nezabudnite na cesnak. Ten pridajte podľa chuti, zhruba 2 – 3 strúčiky. Cibuľu orestujte na oleji a pridajte pretlačený cesnak, pokračujte ešte pár sekúnd s opekaním a pridajte šošovicu a zemiaky. Všetko zalejte vodou a pridajte dva bobkové listy a asi päť guličiek čierneho korenia. Aj Babsy vo svojom recepte upozorňuje, aby ste šošovicu solili až na záver. Inak by sa strukovina nemusela dobre uvariť. Namočte si slivky vo vode a pridajte ich do polievky zhruba po desiatich minútach. Vôbec nimi nemusíte šetriť a doprajte si aspoň 15 až 20 kúskov tohto sladkého, sušeného ovocia. Kým sa šošovicová polievka varí, rozmiešajte si dve polievkové lyžice hladkej múky v pol litri polotučného mlieka, prípadne v smotane na šľahanie a cez sitko prelejte do hrnca.
Dochucovanie
Keď je šošovica mäkká, polievku dochuťte soľou podľa potreby. Vyváženú chuť dosiahnete pridaním jablčného, alebo obyčajného octu a trošky cukru. Polievku ešte nechajte prevrieť a na záver túto delikatesu zjemnite plátkom masla.