Kate Moss bola ikonou 90-tych rokov.
StoryEditor

Módny trend "heroin chic" je späť. Odzvonilo plným krivkám?

14.11.2022, 14:37
Celebrity

Jeho autorkou je nepochybne top modekla Kate Moss. Výraz "heroin chic" vznikol keď sa stala mega hviezdou a jej kariéra prechádzala rôznymi obdobiami. Už aj tak vychudnutá kráska v časoch keď randila so zlými chlapcami a prepadla návykovým látkam ostala kosť a koža. Špeciálne ju poznačil vzťah so spevákom Petom Dohertym.

Každý muž, návrhár, módna značka preferuje iný typ postavy. Tak ako módne kúsky aj modelky a figúry podliahajú trendom. Kedysi si ženy, ktoré neboli gazely s dlhými nohami a osím pásom ani neškrtli. Ploché brucho a bedrové džíny, z ktorých vykúkali bedrové kosti boli totálnym hitom. Obrie silikónové prsia? O tých nemohla byť ani reč. Lenže deväťdesiate roky sú fuč a na výslnie sa s hviezdou Kim Kardashian dostali plné tvary. Lenže plné tvary sa modifikovali a ženy začali revolúciu XXL. Na určitých prehliadkach dostali príležitosť bacuľky, ale zrejme na klientelu to až tak nefunguje. Vyvstáva otázka či by mala byť móda oblečenie, alebo telo. Lebo princípom "heroin chic" je, že módne je telo, nie čo je na ňom.

Odborníci varujú

Extrémna chudosť priviedla mnoho dievčat k anorexii či bulímii. Pretože ak nemá žena takúto postavu danú od Boha, len ťažko sa k nej dostane. V dnešnej dobe tomu pomáhajú rôzne aplikácie, v ktorých si môžu ženy zúžiť boky, stehná či ruky. Lenže heroin chic je viac ako len dve či tri kilá dole. 

Chudé telá, kruhy pod očami, bledá pleť a nevyživené vlasy. Tak by sa dal jednoducho popísať vzhľad, ktorý bol vtedajšou spoločnosťou nekriticky milovaný. Zároveň sa ale nápadne podobal zovňajšku drogovo závislých a práve preto si získal pomenovanie po jednej z najznámejších tvrdých drog. 

Clinton povedal dosť!

V čase, keď sa trend začínal formovať, bola cena heroínu relatívne nízka a kvalita vysoká. Gia Carangi je podľa niektorých prvou super modelkou na svete a zároveň prvou ženou, s ktorou heroín chic spájajú. Ona sama bola na heroíne závislá a zomrela v ako 26 ročná na komplikácie spojené s ochorením AIDS, ktorým trpela kvôli infikovanej injekčnej striekačke.

Začiatkom nového tisícročia sa pomaly začínali objavovať negatívne a kritické reakcie, až bol heroin chic odsúdený úplne. Prispelo tomu aj verejné odsúdenie americkým prezidentom Billom Clintonom. 

image

Kate Moss a Pete Doherty. Dvojica často prepadla návykovým látkam.

Dali si odstrániť implantáty zo zadku?

Čoskoro začali plniť sociálne siete príspevky o tom, že by sa každý mal mať rád taký aký je a neriešiť, ako ho vidia ostatní. Sebeláska bola jednoznačne jednou z najzásadnejších tém poslednej doby a zdalo sa, že trendy popularizujúce poruchy príjmu potravy budú navždy preč

Aktuálne sa stáva opäť populárna móda deväťdesiatych rokov. Mnoho užívateliek hľadá inšpiráciu na každodenné obliekanie u vtedy obľúbených modeliek a herečiek. Symbolom posledných mesiacov sa napríklad stali voľné nohavice s nízkym pásom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 22:06