Daniela Peštová a Paľo Habera.Archiv MAFRA
StoryEditor

Modelku Danielu Peštovú zaskočili hormonálne zmeny. Najprv si myslela, že je tehotná, potom zistila, že to je menopauza. Ako to zvláda?

30.09.2022, 09:46
Celebrity

Krásna Daniela Peštová napriek výbornej kondícii a bezchybnému vzhľadu má svoje ženské trápenia. S pribúdajúcim vekom bojuje ako každá iná žena. Plastických chirurgov nevyhľadáva. Zaskočili ju však hormonálne zmeny v menopauze.

Žena speváka Paľa Haberu, Daniela Pesštová (51) išla s kožou na trh. V podcaste Harper‘s Bazaar Big Questions otvorene prehovorila o návaloch a prechode: „Menopauza prišla oveľa skôr, ako som čakala,“ priznala.  Menopauza prekvapila modelku, keď mala 45 rokov. Nečakane, z mesiaca na mesiac jej telo „vyplo“ menštruáciu: „V prvej chvíli som si myslela, že som tehotná. Strašne ma to vydesilo, pretože štvrté dieťa som naozaj neplánovala a navyše som už bola staršia. Nenapadlo mi, že by to mohla byť menopauza. Bol to pre mňa dosť šok,“ priznala v podcaste s tým, že sa na menopauzu chystala v päťdesiatke.

Prišla nervozita

Až spätne si uvedomila, že medzi jej symptómy prechodu patrila strata trpezlivosti. „Som dosť trpezlivý človek a odrazu som nejako skratovala. Bola som rozčúlenejšia, ukričanejšia... Chúďa tretie dieťa, nedostávalo sa mu tej trpezlivej maminy ako tým starším dvom,“ povedala so smiechom.  Návaly s potením ju nemučili, spomína si na pár nocí, keď sa zobudila so spoteným krkom a bola „trošku mimo“. Pomerne rýchlo si uvedomila spojitosť tohto stavu s tým, čo jedáva, a tak sa vrátila k pôvodnému stravovaniu z mladosti a začala vynechávať obilniny.

Lieky odmietla

Keď lekár predostrel Daniele možnosť hormonálnej pomoci, zatiaľ odmietla. „Nikdy som nebola ani na antikoncepčných tabletkách,“ povedala v podcaste. Pozhovárala sa však o tom, čo jej telo v tejto fáze potrebuje. Rozhodla sa okrem zmeny stravy využiť aj esenciálne oleje. Myslí si, že možno to je dôvod, prečo netrpí. Na otázku, či zaujímal rodinu jej prechod, odpovedala, že je v tomto doma otvorená. Asi najviac sa o tom bavila s najmladším synom Paulom, ktorý nikdy nechcel mať mladšieho súrodenca. Tak sa ubezpečoval, či je naozaj pravda, že jeho mama už nemôže mať deti. „On sa z toho veľmi raduje,“ povedala s úsmevom.

Daniela opísala aj ako menopauza ovpylvnila jej život v spálni. „Aspekt, ktorý ma určite najviac prekvapil, je pokles libida. Nečakala som, že sa to stane v podstate cez noc. A to mi prekážalo úplne najviac z tých rôznych príznakov,“ povedala otvorene pre podcast Big Questions.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 17:29