Alena Vránová, alias Pyšná princezná, má už 90 rokov.instagram/amundsenka
StoryEditor

Pyšná princezná oslávila 90 rokov. Alena Vránová síce patrila medzi najkrajšie české herečky, no život jej to neuľahčilo

02.08.2022, 18:00
Celebrity

Obľúbená česká herečka Alena Vránová sa do pozornosti divákov dostala najmä kvôli stvárneniu hlavnej úlohy v známej filmovej rozprávke Pyšná princezná. Nedávno oslávila 90 rokov a aj keď patrila k najkrajším českým herečkám, v živote si musela prejsť ťažkým detstvom, rozvodmi a smrťou jedinej dcéry.

Alena Vránová sa narodila v roku 1932 v Prahe do rodiny divadelníka. Herečka priznáva, že detstvo nemala vôbec ľahké a ani pekné. „Som strašne neverejný človek, potrebovala som sa za niekoho a niečo schovať. Boli to úlohy,“ tvrdí Alena, ktorá s herectvom začala najmä kvôli ťažkým životným ranám. Už v ôsmich rokoch sa stala členkou rozhlasového detského súboru. Po absolvovaní štúdia na Akadémii múzických umení sa dostala do Benešovského divadla, vďaka ktorému dostala niekoľko ďalších ponúk vábivých ponúk. Svoj miesto si herečka nenašla len v divadle, ale aj vo filme, televízii a práve v tomto období nastal v jej živote veľký zlom.

 

Úlohu princeznej nemusela dostať

Prelomovým bodom v jej začínajúcej hereckej kariére bola nepochybne rola krásnej, no rozmaznanej Krasomily v nezabudnuteľnej rozprávke Pyšná princezná, ktorú režíroval Bořivoj Zeman. Prejsť konkurzom však pre ňu vôbec nebolo jednoduché. „Bola som až asi dvadsiata adeptka. Režisér Zeman chcel, aby som povedala vetu „Podaj mi loptu“. Keď som mu ju povedala, nechal vypnúť kamery, mal vybrané,“ tvrdí Alena, ktorá dodáva, že Pyšná princezná jej nezmenila len profesijný, ale aj súkromný život. Úloha Krasomily jej totiž nepriniesla len víťazstvo v diváckej ankete o najobľúbenejšiu princeznú československého filmu, ale aj životnú lásku.

 

Láska na prvý pohľad nepriniesla takmer nič dobré

Počas natáčania známej rozprávky bola síce herečka vydatá za spisovateľa Pavla Kohouta, no priznáva, že kúzlu mladého kráľa Miroslava, ktorého stvárnil Vladimír Ráž, jednoducho okamžite podľahla. Dvojica sa neskôr zosobášila a spoločne sa objavili aj bok po boku vo filmoch ako Dovolená s Andělem či Hrátky s čertem. Každý by čakal, že táto láska vydrží naveky, ale opak je pravdou. Tak ako jej ani vtedajší bývalý manžel nenechal pri rozvode niť suchú a ospravedlnil sa jej, až keď mal deväťdesiat rokov, tak ani manželstvo s kráľom Miroslavom nebola prechádzka ružovou záhradou. Svoju Krasomilu herec nijak nerozmaznával, opustil ju, rozviedli sa a napokon sa oženil tretíkrát. Ale sa však už k oltáru radšej nikdy nepostavila.

 

Veľké rana v podobe smrti jedinej dcéry

Jediné, čo jej po manželstve s Vladimírom Rážom ostalo, bola dcérka Markéta. Tá však v dospelosti prepadla alkoholu a herečku tak v 55. rokoch predčasne opustila. Osud k nej bola naozaj neľútostivý, no napriek tomu Alena nezahorkla. Radosť napokon našla vo vnučke Tereze Nyass a jej troch synoch, ktorí sa dokonca rozhodli ísť v prababkiných šľapajach. „Sú takí vyťažení, že sa nevojdem do stráženia, idú z jedného do druhého, nemajú vôbec voľnú chvíľu,“ priznala herečka, ktorej pravnúčatá sa popri účinkovaní v seriály Krejzovi venujú aj hudbe. Aj keď sa Alene v súkromí veľmi nedarilo, jej profesijný život bol o čosi prívetivejší. Je nositeľkou dvoch cien Thálie za divadelnú hru Búrlivá jar a za celoživotné majstrovstvá. Takisto bola herečka dvadsať rokov verná divadlu Ungelt, kde je dodnes považovaná za prvú dámu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:58