Vo veku 82 rokov zomrel Josef Abrhám.instagram/josefabrham
StoryEditor

Už je s Popoluškou. Jedenásť mesiacov po Libuši Šafránkovej odišiel do hereckého neba Josef Abrhám

17.05.2022, 12:30
Celebrity

Josef Abrhám svoju životnú lásku, Libušu Šafránkovú, prežil len krátko. Len jedenásť mesiacov po smrti manželky zomrel vo veku 82 rokov jeden z najpopulárnejších českých legendárnych hercov. Rola zvodcu, lekára či falošného vrchného tak odchádza do hereckého neba spolu s ním.

Josef Abrhám sa po smrti svojej milovanej manželky stiahol do úzadia, vyhýbal sa verejnosti a kamerám. Kvôli chorému srdcu a iným zdravotným problémom zostal v posledných mesiacoch života pripútaný na vozíku. Necelý rok po Libuši Šafránkovej zomrel vo veku 82 rokov. V srdciach divákoch však naďalej zostáva ako vynikajúci herec, zvodca, lámač ženských sŕdc, lekár či falošný vrchný.

Nezabudnuteľný podvodník Vrana či doktor Blažej

Legendárny herec stvárnil veľké množstvo úloh, vážnych aj humorných. Či už to bola komédia Vrchní prchni a podvodník Vrana alebo nezabudnuteľný film Marečku, podejte mi pero. Mnohí z vás si ho však pamätajú najmä zo seriálu Nemocnica na okraji mesta, kde si zahral záletného doktora, neskôr aj primára Blažeja, ktorý nedokázal odolať šarmu zdravotnej sestry Iny. Celkom natočil viac ako päťdesiat filmov začo v roku 2020 získal cenu Thálie za celoživotné dielo.

 

Josef Abrhám mal v skutočnosti so svojimi hrdinami len málo spoločného. Život mu zmenilo najmä stretnutie s herečkou Libušou Šafránkovou, s ktorou po čase vytvoril najstabilnejší a najpríkladnejší pár šoubiznisu. Vzali sa v roku 1976 a niekoľko krát si spolu zahrali bok po boku v legendárnych filmoch Cirkus Humberto či Náhrdelník. Majú spolu syna Josefa, vďaka ktorému sa stali päťnásobnými starými rodičmi. Aj keď sa herec na filmových plátnach už neobjaví, mnohí si ho vždy budú pamätať ako pokorného a milujúceho manžela, priateľa či otca.

 

 

Zostáva nenahraditeľný

Správa o hercovej smrti mnohých zasiahla a zanechala ranu na srdci. Rodina či priatelia musia túto informáciu ešte vstrebať, no sociálne siete sú už teraz zaplavené srdcervúcimi vyjadreniami sústrasti od známych, ale aj neznámych ľudí. „Bol to úžasný a vtipný človek. Stále nás bavil nejakými žartami a slovnými hračkami. Ako sa hovorí, že každý je nahraditeľný, tak Pepík Abrhám je v mojich očiach nenahraditeľný,“ povedal Hynek Bočan, ktorý si s hercom zahral v seriály Nemocnica na okraji mesta. „Spomínam na jeho herecké umenie, veľa ikonických rolí, jeho veľkú noblesu, šarm a nadhľad. Česť jeho pamiatke,“ okrem priateľov sa medzi vyjadreniami našli aj vyznania od fanúšikov „s Libušou Šafránkovou si boli súdení v živote aj smrti. Milovala som jeho herectvo. Nech je mu zem ľahká." Josef Abrhám zostáva všetkým v pamäti ako usmievavý a šarmantný muž s veľkým srdcom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:27