Soňa Müllerová varí rada rýchlo, ale zdravo.peter zakovic
StoryEditor

Ako to tá žena robí? Soňa Müllerová prezradila svoj jedálny lístok, vďaka ktorému si udržiava postavu

05.04.2022, 10:00
Celebrity
„Životospráva je pre mňa silná téma. Na zdravej strave som vyrastala, lebo moja mamina vždy varila veľmi zdravo a sama sa stravovala striedmo. V striedmosti mi je vzorom doteraz, nikdy som nezažila, žeby sa prejedla, čo sa mne občas stáva,“ hovorí Soňa Müllerová, ktorá je aj v šesťdesiatke vzorom mnohých žien. Má perfektný štýl, a to nie len v obliekaní, ale aj životospráve.

Za skvelú postavu vďačí televízna moderátorka aj stravovaniu. Nemyslite si však, že je všetko ideálne aj u nej. Niekedy zhreší aj Soňa Müllerová: „Keď sa dostanem k nejakým dobrotám, neviem si odoprieť, a potom to preženiem. Veľakrát som na také neusporiadané halabala jedenie doplatila, najmä psychickou nepohodou.“ To, že má jedlo vplyv okrem postavy aj na psychiku si tvár Dámskeho klubu overila už niekoľkokrát, preto sa snaží vyvarovať prejedaniu. „Teraz som už disciplinovanejšia a usilujem sa, aby som jedla výživné jedlá a aby to nebolo také to emocionálne jedenie, ktoré sa končí výčitkami svedomia.“ Soňa, ktorá má na chrbte už šesť krížikov, vyzerá perfektne aj v porovnaní s oveľa mladšími ženami. Sama však hovorí, že v tomto veku už nie je štíhla línia zadarmo: „Keď sa mi podarí byť disciplinovaná, tak som na seba hrdá, ale priznám sa, že je to náročné, lebo ak si chcem udržať peknú postavu, tak nesmiem veľa jesť. Inak to jednoducho nejde.“ Soňa tiež apeluje na kvalitu jedál, ktoré denne prijímate: „Ak nechcem v mojom veku pribrať, musím si dávať pozor na prázdne kalórie.“

Pracovný týždeň vs. víkend

Cez týždeň kolotoč povinností a cez víkend rodinná pohoda. Rozdiel v životnom tempe sa prejaví aj na jedálnom lístku známej moderátorky: „Určite sa líši. Cez týždeň je to dynamickejšie. Menej vareného, rôzne zelené listy, ovocie, oriešky, tvaroh, sardinky, zelenina surová aj mrazená, celozrnný chlieb, avokádo – mám taký stabilný repertoár jedál, ktoré mi chutia.“ Sympatická červenovláska apeluje na to, že ak nestíhate variť, zdravé jedlá sa dajú vyskladať aj z čerstvých potravín. Vynahradiť si to potom môžete v sobotu a nedeľu. „Cez víkend, keď je pohoda, je u mňa základom obrovský hrniec s domácou sliepkou, veľa zeleniny, viazaničky zelerovej a petržlenovej vňate a vôňa šíriaca sa po celom byte,“ apeluje moderátorka na výhody kvalitného vývaru, ktorý je skvelý na líniu. „Na ďalší víkendový deň zas musím mať ryby,“ dodáva Soňa.  

Varenie nie je pre ňu hobby

Ak by ste si mysleli, že televízna tvár má čas na to, aby vyvárala, opak je pravdou. Soňa Müllerová nepatrí medzi ženy, ktoré si zo zvŕtania sa pri hrncoch urobili záľubu: „Doma si varíme, aby sme kvalitne jedli. Určite to nie je hobby a pri varení nerelaxujem.“ Aj preto si tvár verejnoprávnej televízie vyberá jednoduché a na čas nenáročné recepty: „Na dovolenkách v Chorvátsku som sa naučila pripravovať od miestnych ryby veľmi jednoducho. Iba ich uvaríme v slanej vode s množstvom byliniek a korenia, scedíme, dáme na tanier a polejeme vynikajúcim domácim olivovým olejom. Je to rýchle a najmä chutné. Takéto varenie nám naozaj šetrí čas, lebo nám doma sa nechce od rána vyvárať.“

Mamina kuchyňa

„Najradšej mám chrumkavú kôrku z čerstvého chleba. Pätku si pokvapkám olivovým olejom alebo natriem avokádom,“ opisuje sympatická moderátorka svoje najobľúbenejšie jedlo. No ak by mala povedať, k akej kuchyni celkovo inklinuje, márne by ste tam hľadali taliansku, ázijskú či stredomorskú.

„Najlepšia kuchyňa je kuchyňa mojej mamy. Napríklad, plnená paprika a guľky v paradajkovo-kapustovej omáčke. Alebo jej hustým zeleninovým polievkam, do ktorých dáva trošku zázvoru, sa nevyrovná žiadna svetová kuchyňa.“   

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. november 2024 14:02