TV Markíza
StoryEditor

Rozhovor so slovenským hercom Alexandrom Bártom: Aj záporné postavy si obľúbim

28.11.2019, 13:40
Celebrity
Manažér hotela, skorumpovaný policajt, otec nemanželského dieťaťa. To sú aktuálne postavy zo seriálov, ktoré sa ušli hercovi našej prvej divadelnej scény. Ako sa s nimi popasoval a na ktorú profesiu by si trúfol aj v reálnom živote?

Momentálne sa objavujete v dvoch seriáloch v dvoch diametrálne odlišných postavách. Pokiaľ v seriáli Delukse hráte pozitívneho manažéra hotela, v seriáli Za sklom je z vás skorumpovaný policajt Babka, ktorý síce nebol vo vyššej funkcii, no existoval v Policajnom zbore v Bratislave a odtiaľ vynášal informácie.... Ako sa vám hrá táto postava?
Môj základný postoj v mojom remesle je, že sa snažím mať rád všetky postavy, ktoré mi zveria režiséri, či sú kladné alebo záporné. A väčšinou si ich obľúbim. Snažím sa ich ukázať tak, aby mali nejaký zmysel. Ku všetkým postavám v divadle, vo filme i v televízii si hľadám cestu, lebo sa domnievam, že žiadna nie je len kladná a len záporná. Aj v tej zlej sa dá nájsť dobro.

Nemáte však isté obavy, strach, keďže tentoraz stvárňujete aj s kolegami konkrétnych ľudí, o ktorých sa postupne dozvedáme nie najpríjemnejšie informácie?
Nemám strach, lebo ja som nič zlé neurobil. Robím si svoju prácu, nikoho som nezabil, nikoho som neokradol a platím riadne dane tomuto štátu. Dostal som ponuku hrať v seriáli, ktorú som s radosťou prijal, a teším sa z toho. Ak by niekto z mojich kolegov prišiel o život za to, že niečo ukázal v televízii, potom je to už naozaj na pováženie, podobne ako keď zavraždili novinára za to, že napísal pravdu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Juraj Rašla Photography (@juraj_rasla_photography),

Veríte v silu seriálu alebo filmu s tematikou ako je Za sklom?
Myslím si, že seriál neovplyvní človeka. Ak však aspoň niekoho presvedčí o tom, že to, čo sa deje v tejto republike, je niečo zlé – že to bude mať takýto odkaz, tak sme možno urobili dobrú prácu.

Nedávno padla posledná klapka pripravovaného seriálu Hniezda, ktorý je o troch partnerských dvojiciach a dieťati, ktoré údajne splodíte v nemanželskom vzťahu...
To je pravda, ale moja postava je pozitívna, lebo bojuje za svoju rodinu až do konca. A to je posolstvo aj tohto seriálu, lebo v dnešnej dobe sa za rodinu oplatí bojovať.

V Hniezdach sa rieši aj téma adopcie. Ak by sa vám v súkromí nedarilo mať vlastné dieťa, uvažovali by ste nad ňou?
Ak by som bol v tejto situácii, ktorú ste opísali, a chcel by som mať rodinu, tak by som o tom určite vážne uvažoval. Aj vo svojom okolí mám ľudí, ktorí si osvojili dieťa, dokonca aj k svojim vlastným deťom.

Aké gény zdedila po vás vaša dcéra?
Dúfam, že len tie najlepšie, ak vôbec nejaké mám… (smiech)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Televízia JOJ (@tvjoj),

Ester má obidvoch rodičov hercov. Pôjde vo vašich šľapajach?
To neviem, lebo hoci má už trinásť, je to ešte dieťa… Isté vlohy má, ale netrúfam si hodnotiť, či pôjde alebo nepôjde v tejto línii. Radšej by som však bol, keby nešla, lebo herectvo nie je jednoduchá profesia. Sú aj zmysluplnejšie profesie…

Herec má však tú výhodu, že si má možnosť vyskúšať rozličné profesie. Ktorá z tých, čo ste doteraz stvárňovali, by vám ešte sedela?
Nikdy som nad tým nerozmýšľal, ale baví ma šport. Hral som vodné pólo, bedminton, možno by som bol rád aj profesionálnym športovcom. No vedel by som sa predstaviť aj ako právnik. To sú však moje hypotetické predstavy. Najviac ma to predsa len stále ťahá k umeniu. Mám rád hudbu, absolvoval som hudobnodramatický odbor na konzervatóriu v Košiciach, kde som mal aj rockovú kapelu. Obľubujem tiež výtvarné umenie, hoci maľovať, modelovať či robiť sochy neviem. Herectvo bolo však v mojom prípade dobrým výberom. V tejto profesii sa cítim dobre a som šťastný. Herectvom sa živím a ešte ma to aj baví.

Na Vianoce vás uvidíme v pokračovaní televízneho filmu Mária Terézia, kde hráte predstaviteľa vyššej šľachty – grófa Kinského. Ten kostým vám, mimochodom, veľmi pristal. Nekoluje náhodou aj vo vašich žilách modrá krv?
Pokiaľ viem, tak nie.

Keby ste sa mohli preniesť do minulosti, nechceli by ste nakuknúť napríklad na dvor cisárovnej Márie Terézie?
Pokojne by som si vyskúšal aj túto dobu, no určite by som chcel byť radšej v pozícii šľachty, lebo pre poddaných to musela byť ťažká doba. Som však rád, že žijem teraz.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:07