Marian Datko
StoryEditor

Rozhovor s Richardom Stankem: Potrebujem osobnú slobodu, som predovšetkým herec

03.09.2019, 14:00
Celebrity
S RICHARDOM STANKEM sa budeme stretávať nielen v komediálnom seriáli Delukse, ale aj v 2. sérii MINISTROV. Preto sme ho vyskúšali, či ovláda, aká je náplň práce ministra obrany, ktorého tam stvárňuje.

Trúfali by ste si po prvej sérii seriálu Ministri zastúpiť vo funkcii ministra obrany?
No to ste mi dali otázku… (smiech) Čo má minister obrany na starosti, to som sa, veru, zo seriálu nedozvedel, ale viem si to predstaviť, keďže naša krajina je členom NATO. Konkrétnu jeho náplň ale nepoznám.

Keď sa seriál rozbehol, neozval sa niekto z ministrov – s tým, že to už je cez, že sa tam niektorí našli?
No ja dúfam, že sa tam našli. Ale nie, neozval sa nikto. Aspoň o tom neviem…

Richard Stanke Stana TOPOLSKA

Absolvovali ste povinnú vojenskú službu? Lebo nedávno odznel návrh, aby sa znova zaviedla. Aký máte na to ako „minister obrany“ názor?
Ako viete, v seriáli ju presadzujem... A ako Richard Stanke? Povinnú vojenskú službu som absolvoval, preto si nemyslím, že je to potrebné, lebo profesionálna armáda je vždy lepia. Zažili sme na vysokej škole vojenskú katedru a myslím si, že mladí muži môžu zmysluplnejšie prežiť rok alebo dva svojho života a takisto môžu byť prospešní na obranu  štátu.

Čo vám dala povinná vojenská služba?
Študenti vysokej školy múzických aj výtvarných umení boli lapiduchovia, teda zdravotníci, takže možno by som ešte vedel pichnúť nejakú injekciu, obviazať zranenú nohu, ale to by som dokázal aj v rámci nejakého mesačného kurzu.

Richard Stanke Picasa

Predpokladám, že ste držali v ruke aj skutočnú zbraň…
Áno, samozrejme, mali sme aj streľby. Odvtedy som pištoľ a pušku držal už iba v inscenáciách a vo filmoch a v jednej detektívke som dokonca aj strieľal. No či mi k tomu pomohla práve povinná vojenská služba, to teda neviem…

Nedávno ste spôsobili dopravný prešľap, za ktorý vám vzali vodičský preukaz. Keďže verejne vystupujete aj v rámci protestov za Slušné Slovensko, v tejto súvislosti mnohí s radosťou skloňovali vaše meno… Dali vám to aj ako „ministrovi obrany“, ako sa hovorí, vyžrať?
S tým sa dalo rátať, napokon, bola to moja chyba. Nespôsobil som ale dopravnú nehodu, na mieste som bol sám, takže nikto tam nebol zranený.

Na tribúnach sa dokážete riadne rozčúliť. Dokázali by ste na niekoho aj vystreliť?
(smiech) To určite nie, lebo viem, aké by to malo potom následky. A to nebolo ani rozčúlenie, ako ste to pomenovali, ale také osobné rozhorčenie. A vidíte, že po mesiacoch, čo sme tam stáli, sa vyplavuje ešte väčšia špina, o ktorej sme vtedy nevedeli. Čiže to, že sme tam stáli, malo svoje opodstatnenie.

Neponúkol vám niekto politickú funkciu s vysvetlením – však to skús!?
Ale áno. Dostal som ponuku vstúpiť do politickej strany, no takýmto spôsobom nechcem byť aktívny. Som predovšetkým herec. Aktívny som ako občan tohto štátu, takže nie som zviazaný žiadnymi straníckymi príkazmi. Pre mňa sú osobná sloboda a nezávislosť najdôležitejšie. Robím to za seba, a nie z nejakých straníckych pohnútok. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 11:13