Peter Zakovič
StoryEditor

Rozhovor s Jurajom Kemkom: Takto si predstavuje pravý oddych

07.08.2019, 14:00
Celebrity
Už ako študent získal divadelné Dosky, ako profesionálny herec divácke ocenenie OTO. „Vedel by som sa predstaviť aj ako taxikár v New Yorku, lebo milujem toto mesto“, prekvapil nás svojim vyjadrením skvelý komik, ktorý perlí nielen v divadle, ale aj v televízii. Aký je v súkromí?

Po kom máte taký zmysel pre humor?

Ťažko povedať, ale otec bol odjakživa veľmi obľúbený v spoločnosti. Mali kapelu, on hral na harmonike, chodili po svadbách, rôznych oslavách, bol to taký miestny zabávač.

V akej rodine ste vyrastali?

Otec robil celý život v lesnom závode, bol vášnivý poľovník, mama bola účtovníčka v martinskom pivovare. Ako všetci rodičia, aj oni chceli mať zo mňa lekára, aby ich mal na staré kolená kto liečiť, no nevyšlo im to.

Divadelní diváci ale vedia, že váš diapazón postáv je široký. Vážnu postavu zakomplexovaného účtovníka ste si napokon zahrali aj v televízii – v seriáli Divoké kone.

Teším sa, že ma režiséri neberú len ako zabávača, že nie som zaškatuľkovaný, lebo v tomto veku by sa mi už ťažšie dokazovalo, že mám aj na vážnejšie postavy. Herec má skúšať iné polohy a hľadať v sebe iné charaktery.

V divadle Astorka, ktorého ste riadnym členom, hráte ústrednú a vážnu postavu Erika v hre Komúna, ktorá bola poslednou premiérou uplynulej sezóny. S manželkou a dvomi deťmi žijete v rodinnom dome v rakúskom Wolfsthale. Vedeli by ste si predstaviť, že by ste si tam nasťahovali cudzích ľudí a žili tam s nimi v komúne?

To teda nie... I keď komúna má v iných štátoch svoju históriu, nie je to teda nič nové, život v nej si neviem predstaviť a už vôbec nie s rodinou.

Ako vysokoškolák ste ale žili na internáte, či nie?

Žil a skôr, ako som sa tam dostal, sme bývali viacerí v jednom byte, čo ma naučilo istej tolerantnosti. I keď dnešný moderný svet prináša všeličo, pre mňa by ale komúna nebola.   

Mimo rodiny ale, dalo by sa povedať, žijete v istej komúne kolegov. Vaši spolužiaci z vysokej školy, ako Lukáš Latinák, Marián Miezga, Róbert Jakab, sú súčasne vašimi kolegami v divadle. Spolu hráte aj v Teatro Tatro, účinkujete tiež v súťažných reláciách, robíte Vianočný bazár Chalaňov. Neleziete si už takpovediac niekedy na nervy?

Teatro Tatro som musel z časových dôvodov už opustiť. Túto otázku dostávam ale často. Áno, sme spolu v rámci práce naozaj veľa, no zatiaľ sme sa jeden druhého neprejedli. Možno aj preto, že po práci tiahneme každý k svojej rodine. A že nám to spolu funguje a je nám fajn, môžu vidieť diváci ako na javisku, tak i v televíznom štúdiu.  

Kemka s kolegami archív

Keď ste stavali dom v rakúskom Wolfstahle, dokonca vám kolega Ady Hajdu zapožičal svoju chalupu na Záhorí...

To je pravda, my sme naozaj v Astorke jedna veľká rodina.

Televízny divák vás vníma najmä ako skvelého zabávača. Taký ste aj doma?

Nie, doma som často vážny. Keď som unavený alebo chcem byť sám so sebou, vtedy mi do žartovania nie je. Aj herci či komici sú len ľudia...

Ste narodený v znamení panna a o tých sa hovorieva, že sú prehnane poriadkumilovní, až puntičkárski a veci doťahujú dôsledne do konca…

Som dôsledný vo veciach, ktorým sa venujem. A v domácnosti to znamená, že keď upratujem, tak je to naozaj poriadne do hĺbky! A vtedy lietajú triesky! (smiech)

Vaša manželka pracuje v IT oblasti. A pokiaľ viem, tak prišla „za vami“ priamo do divadla Astorka na maškarný bál... Ako múmia zbalila Marilyn Monroe?

Vidím, že ste dobre informovaná... Padla mi hneď do oka, tak som ju oslovil. Keď som ju pozval na rande, trochu sa zdráhala, no to ma, priznávam, povzbudzovalo, a už o tri mesiace som ju požiadal o ruku...

A čo vám manželka zvykne občas vytknúť?

Nepracuj už toľko!

Čo jej na to odpoviete?

Že už to končí...

A to hovoríte koľko rokov?

No, to je dobrá otázka... Asi aj sedem.

Najnovšie účinkujete v zábavnej relácii S pravdou von. Občas sa vám stane, že musíte klamať?

Pri deťoch používame s manželkou občas takú milosrdnú lož. Napríklad, že už u nás došli cukríky, keď nechceme, aby jedli priveľa sladkostí.

A pri ktorej súťažnej otázke v relácii Dobre vedieť vám do smiechu nebolo?

Bolo ich viac, ale zahanbený som zostal, keď sme neuhádli rozlohu Slovenska, kedy sme tam pridali nejakú tú nulu. 

Ste súťaživý typ?

Ani nie, skôr ma to baví. 

Ako herec máte možnosť nielen prostredníctvom divadla, ale aj televízie poukázať na rôzne skutočnosti v štáte, v medziľudských vzťahov. Niektorí vaši kolegovia už vstúpili do politiky. Ak by vás niekto oslovil, uvažovali by ste aj nad touto alternatívou?

Nemám prečo nad tým uvažovať. Myslím si, že sa dostatočne vyjadrujem k spoločenskému dianiu a politike nielen prostredníctvom médií a relácií, ale aj svojím podpisom, ktorý dávam na rôzne petície. Je mojou povinnosťou sa takto angažovať. Snažím sa byť v týchto veciach aktívny.

Budete pracovať aj v lete cez prázdniny, alebo konečne naplníte manželkinu prosbu - Nepracuj už toľko!

Vyzerá to tak, že toto leto nebudem pracovať. V divadle máme prázdniny a seriály, ako Kuchyňa, aj súťažné relácie, v ktorých účinkujem, sa v lete nenakrúcajú. Takže by som si čas voľna mal užiť s rodinou.

Juraj Kemka s rodinou archív

A ako si predstavujete pravý oddych?

Keď budeme s manželkou Adrianou sedieť doma na terase, kde budeme popíjať kávu a jesť melón. Na to sa už veľmi teším.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:13