profimedia
StoryEditor

Postava Angeliky jej zničila kariéru. Život Michèle Mercier bol úspešný, ale len krátkodobo

02.01.2022, 10:00
Celebrity
Michèle Mercier, známa najmä z filmu Angelika, dnes oslavuje 83. narodeniny. Žila očarujúcim životom plným slávy, kým jej rola markízy nezničila kariéru. Pozrite sa na príbeh herečky, ktorú doteraz niektorí oslavujú len Angelika.

Známa talianska a francúzska herečka sa narodila prvého januára v roku 1939 ako Jocelyn Yvonne Renée Mercier. Aj keď prišla na svet v období vojny, už od útleho veku mala veľké sny o tom, že raz bude na javisku. S tým súvisí aj fakt, že svoju kariéru začala naozaj veľmi skoro. Dlho túžila byť baletkou, preto ju v tom rodina naplno podporovala. Pretancovala Paríž či Londýn a keby jej do života nevstúpila možnosť vo filmovom svete, mohla dosiahnuť veľkú kariéru tanečnice.

Život pred Angelikou

Režisérovi Denisovi de La Patelliérovi sa Michèle Mercier zapáčila na prvý pohľad. Okamžite ju obsadil do filmu Pomsta z hrobu, na to sa herečka rozhodla zmeniť svoje dlhé meno na kratšie. Na pamiatku jej mladšej sestry, ktorá ako dieťa zomrela na týfus, si vybrala práve Michèle. Po prvom filme sa stala jednou z najobsadzovanejších herečiek vo Francúzsku. Najprv hrávala v snímkach s hororovými motívmi, no v roku 1959 sa všetko zmenilo. Zahrala si po boku Charlesa Aznavoura vo filme Strieľajte na pianistu, odvtedy jej začali chodiť ponuky na oveľa zaujímavejšie roly. Producent Francisco Cosne začal pracovať na sfilmovaní Angeliky okolo roku 1963. Herečka, ktorá ju mala stvárniť, to však odmietla. Avšak nebola ňou Michèle Mercier, ale vtedajší sex symbol Brigitte Bardot. Na konkurze bola Michèle veľmi nahnevaná, pretože aj keď mala na konte už vyše dvadsať filmov, musela ním prejsť ako iné začínajúce herečky. Výbuchom jej hnevu uchvátila producenta a dostala tak rolu slávnej markízy.

Úspech veľký, ale krátkodobý

Film Angelika je plný napätia, drámy, erotiky a lásky. Jeden z dôvodov, prečo slávna markíza neustále uchvacuje ľudí, je charakter hlavnej postavy. Michèle Mercier v podstate hrala samú seba a jediné, čo musela spraviť, bolo prefarbiť si vlasy na blond. Každý predpokladal, že týmto filmom začne jej veľká herecká kariéra, ale opak bol pravdou. Natočila niekoľko ďalších snímok, ale bohužiaľ dostala nálepku, ktorej sa už nevedela nikdy zbaviť. Angelika jej nezničila len kariéru, ale aj osobný život. Aj keď ju v časoch najväčšej slávy obklopovalo množstvo mužov, v skutočnosti šťastie v láske nemala. Bola dvakrát vydatá a mohla byť aj tretí krát, ale budúci jej tesne pred svadbou zomrel na rakovinu. Michèle Mercier v jednom rozhovore povedala, že v role Angeliky asi prežila príliš veľa a na ozajstný život už nezvýšilo. Život mala ťažký, prešla si veľkými depresiami a mávala samovražedné  myšlienky. Herečka prijatie role neľutuje, ale je smutná, že si ju ostatní zaškatuľkovali. „Hrala som v päťdesiatke filmov, no aj tak som si istá, že na mojom náhrobnom kameni bude vyryté: Tu leží Angelika,“ napísala herečka vo svojej knihe a dodala, že napriek všetkým stratám a prehrám mala nádherný život.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:20