Internet Movie Database
StoryEditor

Nemohla mať vlastné deti, a tak sa stala o ťažko choré. Perinbaba bola rozprávkovou aj v skutočnosti

25.12.2021, 12:00
Celebrity
Bez legendárneho filmu od režiséra Juraja Jakubiska si vie Vianoce málokto predstaviť. Na Benátskom filmovom festivale mala premiéru v roku 1985. Ako vyzerajú herci Alžbetka či Zubatá dnes?

Odvážny Jakubko

Nemecký herec Tobias Hoesl stvárnil Jakub

ka, ktorému Perinbaba neskôr pomohla dostať sa do rôznych seriálov či projektov v jeho rodnej krajine. Dovtedy stvárňoval väčšinou zloduchov, a preto si túto rozprávku obľúbili najmä jeho rodičia, ktorí sa tešili z toho, že Tobias hrá konečne dobrého chlapca. Juraj Jakubisko si spomína na nebojácneho herca, ktorý počas natáčania musel veľa vytrpieť: bol veľký mráz a Tobiasovi sa prilepila ruka o kov. Spálil si kožu tak, že sme ho museli ratovať. Behal do pol pása vyzlečený v mrazoch. Bolo mínus päť stupňov. Mali sme ho za hrdinu.“

V dospelosti sa rozhodol, že natočí film pre deti a v súčasnosti herec tento rok oslávil 60-tku, no na svoj vek, vyzerá neskutočne a dá sa povedať, že dokonca lepšie ako v mladosti.  Zaujímavosťou je, že pôvodne si mal Jakubka zahrať Peter Nagy. Avšak rozprávka mala nemeckého koproducenta, takže režisér dal šancu práve nemecky hovoriacemu Tobiasovi Hoeslovi.

Zubatá a jej dve tváre

Eva Horká stvárnila mladšiu Zubatú a staršiu herečka Valerie Kaplanová, ktorá však zomrela v roku 1999. Diváci na ňu môžu spomínať aj ako starú babičku z trilógie filmov Slunce, seno. V čase nakrúcania mala Eva Horká ešte len sedemnásť rokov a herečka na tie časy spomína len v dobrom. „Režisér Jakubisko bazíroval na tom, aby smrť bola krásna, mladá, ale zároveň aj trochu nebezpečná. Som svetlá brunetka, preto mi dávali ryšavú parochňu a blyštiace sa zuby. Čiže mi vyrobili ešte aj protézu na zuby,“  prezradila. Valerie Kaplanová, ktorá stvárnila staršiu Zubatú bola síce desivou, ale zároveň fascinujúcou pre celé generácie detí. Zaujímavé je, že v Nemecku museli Zubatú označiť ako sestru Perinbaby, keďže v nemčine je smrť mužského rodu.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:16