pexels.com
StoryEditor

Týždeň knižníc. Objavte opäť ich čaro

16.03.2017, 23:00
Životný štýl
Knižnice sú magické. Každá jedna. Nemožno presne povedať, v čom tkvie ich kúzlo, ale pocit, ktorý máte, keď sa prechádzate ich uličkami určite ovplyvňuje čas, ktorým sú knihy poznačené. Ak patríte k milovníčkam kníh, ale nie ste členkou žiadnej knižnice, neviete o čo prichádzate. Opäť totiž prišiel ich čas.

Týždeň slovenských knižníc
Slovenská asociácia knižníc každý rok vyhlasuje podujatie Týždeň slovenských knižníc, vždy v marci, ktorý je mesiacom knihy a internetu. Tento rok je podujatie vyhlásené v dňoch 13. – 19. marca a práve v tieto dni by si verejnosť mala pripomenúť úlohu knižníc v spoločnosti. O svoje postavenie knižnice totiž dlho bojovali. V minulosti boli majetkom panovníka alebo cirkvi a svoj hlavný zmysel dosiahli až ich sprístupnením verejnosti koncom 19. storočia. V posledných rokoch sa celková modernizácia spoločnosti dotkla aj knižníc, stále sú však ešte v hre.

Motto podujatia „Knižnice pre všetkých“ chce ľudí opäť prilákať do týchto inštitúcií. Knižnice sú pomerne vysoko prístupným prostriedkom na vzdelávanie či relaxovanie. Sú vhodným miestom pre všetkých, ktorí radi a veľa čítajú, alebo by s tým chceli začať. Pre tých, ktorí sa chcú niečo naučiť. Sú miestom, ktoré je širokospektrálne, čo znamená, že väčšina ľudí v nich nájde to, čo hľadá, ale aj to, čo nehľadá zámerne. Stačí sa prejsť ich uličkami a pravdepodobne vás zaujme aj titul, ktorý by ste si v kníhkupectve z princípu nekúpili. Knižnica vám umožňuje experimentovať bez rizík. Možno tak siahnete po psychologických štúdiách, alebo v sebe objavíte skrytú dušu filozofa, či lásku k histórii. Knižnice tiež zvyknú počas roka organizovať besedy s autormi a vy sa tak môžete stretnúť a porozprávať so zaujímavými ľuďmi, na ktorých by ste inak nenatrafili.

Šetria priestor aj peniaze
Ak ste vášnivá knihomoľka a nevlastníte zrovna vilu s obytnou plochou štyristo metrov štvorcových, môžete mať problém. Ženy potrebujú veľa miesta na rôzne veci, knihy si preto pokojne požičiavajte. Môžete tak urobiť kedykoľvek budete mať chuť a nemusíte knihami zapratať polovicu bytu. Aj keď samozrejme, obľúbené kúsky určite rady vlastníte a domáca knižnica mátiež svoje čaro. Len nemusí byť obludných rozmerov a siahať až do neba, kam na ňu aj tak nedočiahnete. Berte to tiež tak, že aj prachu budete utierať menej a ostane vám vďaka tomu viac času na čítanie. V knižniciach sú takmer zadarmo. Stačí zaplatiť ročný poplatok, ktorý zväčša predstavuje iba symbolickú sumu a vracať knihy včas, aby ste sa vyhli pokute. Aj tu sú však knižnice zhovievavé a posielajú vám upozornenia, aby ste ich nezabudli po mesiaci vrátiť. A ak aj áno, pokuta vás určite nezruinuje. Navyše, vo väčšine knižníc môžete požiadať aj o predĺženie výpožičnej doby, ak ste ešte nedočítali a na titul nie je viazaná rezervácia. 

Skúste teda do knižnice zájsť, aj keď iba na skúšku. Možno budete prekvapené, ako sa vám tam zapáči. Alebo tam zájdite preto, že ste tam roky neboli. Jedinečná atmosféra, vôňa kníh,  tisíce príbehov a milióny myšlienok na jednom mieste. To vás ako milovníčku kníh určite dostane. Alebo ju z vás toto miesto proste spraví. Veď predsa, knižnice sú pre všetkých.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:40