pixabay.com
StoryEditor

Aktovky chrbtu nesvedčia a batoh musí dobre sedieť, radí fyzioterapeut

21.07.2016, 14:45
Životný štýl
Vyberáte s dieťaťom batoh do tábora alebo pre nový školský rok? V obchode by ste sa nemali riadiť len vzhľadom batohu, ale hlavne jeho ďalšími vlastnosťami.

Zle zvolený batoh alebo aktovka môžu spôsobiť bolesti hlavy, chrbta alebo dokonca skoliózu, ako píše idnes.cz. Na čo sa zamerať, radí fyzioterapeut.

Možností, v čom dieťa bude nosiť vybavenie na výlet, učebnice, desiatu a prezuvky, je samozrejme veľa. Nie však všetky vyhovujú zo zdravotného hľadiska.

Aktovka, batoh alebo vak?

"Aktovka sa zvyčajne neopiera o panvu, preto záťaž nesie len horná časť chrbtice. Z tohto hľadiska je vhodnejší batoh. Samozrejme, batoh by mal byť v kontakte s telom dieťaťa v miestach, ktoré sú pre to určené. Ak napríklad siaha až ku kolenám, je to zle vybraný batoh," vysvetľuje fyzioterapeut Karel Pitr.

A čo módne látkové vaky, ktoré držia na chrbte povraz alebo dokonca len šnúrky? Podľa fyzioterapeuta sa rozhodne nehodia na nosenie čohokoľvek ťažšieho ako sú knihy, maximálne tak na desiatu a prezuvky.

Ak teda zvolíte batoh, musíte sa ďalej zamerať na niektoré jeho parametre - mal by mať aspoň 4 centimetre široké nastaviteľné popruhy, ktoré sú v mieste kontaktu s ramenami polstrované. Ďalej by mal pevne držať tvar, mať ergonomicky tvarovaný chrbát, byť ľahký, nepremokavý a s reflexnými prvkami.

Ako má sedieť na chrbte?

Ak vyberiete vhodný batoh, musíte ho tiež dieťaťu správne nasadiť. Zvlášť malí školáci medzi prvou a piatou triedou sú k zdravotným problémom najnáchylnejší. Rýchlo rastú, čo môže mať pri veľkej záťaži a nekvalitnom batohu vplyv na chrbát. Najčastejšie zdravotné úskalia vymenováva fyzioterapeut Pitr: "Ak má batoh kratší jeden popruh, zaťažuje viac jednu stranu a môže viesť ku skolióze. Pri zlom výškovom usadení môže preťažovať jednu určitú časť chrbtice, napríklad krčnú, alebo bedrovú. Z toho môžu plynúť bolesti preťažených svalov, ktoré upozorňujú na to, že niečo je zle, a teda majú svoju signálnu funkciu."

A pokračuje: "Pri dlhšom preťažení sa chrbtica môže deformovať v pozdĺžnom smere - hovoríme o zväčšenej hrudnej kyfóze a bedrovej lordóze - po dlhšej dobe môžu byť aj následky na medzistavcových platničkách, alebo napríklad výrastky na stavcoch. Pri preťažení krčnej chrbtice sa zvýšené svalové napätie môže prenášať na svaly šije a spôsobiť napr. chronickú bolesť hlavy."

Fyzioterapeut neodporúča nosenie batohov až v oblasti zadku, ako je občas vidieť u dospievajúcich - batoh sa totiž nemôže oprieť o bedrá a spôsobuje jeho nositeľovi či nositeľke nepekný a nezdravý predklon a predsunuté držanie hlavy. Batoh by mal naopak sedieť na oboch ramenách rovnako, kopírovať chrbticu a sedieť zhora na panve. S takto posadeným batohom unesú deti aj vyššiu záťaž, celkovo by sa ale rodičia mali snažiť kilá na chrbte školákov znižovať.

Pozor na preťažovanie

Avšak maximálnu hranicu záťaže sa stanoviť nedá, vždy je potrebné brať do úvahy individuálny vzrast a vek dieťaťa. Niekoľko univerzálnych rád, ako sa vysporiadať so záťažou, samozrejme existuje. V zásade platí, že je potrebné pracovať s rozložením záťaže.

"Ťažké časti nákladu majú byť čo najbližšie k osi, teda čo najbližšie k chrbtu dieťaťa, v ťažisku batohu. Dobrý výrobca usporiada vrecká v batohu tak, aby vyhovoval tejto požiadavke," upozorňuje fyzioterapeut Pitr. Ak predsa len váhate, či sa váš školák nepreťažuje, doktor radí: "Možno povedať, že je potrebné pozorovať, ako dieťa dokáže batoh zvládnuť, ako ďaleko a ako dlho ho nosí a či nie je po príchode zo školy unavené."

Päť tipov, ako odľahčiť batoh a uľaviť chrbtu

  • Fľašu na vodu pripravujte prázdnu alebo so sirupom, aby si dieťa vodu načerpalo až v škole.
  • Ťažké učebnice či zošity vkladajte do batohu vždy čo najbližšie k chrbtu.
  • Nepridávajte deťom do batohu nič zbytočné navyše, napr. pevné dosky (pevný plast) na zošity. Skúste ľahšiu alternatívu z papiera alebo mäkkého plastu.
  • Najmladším školákom tašku pravidelne kontrolujte, možno budete prekvapení, koľko pokladov tam nájdete (hračky, staršie desiaty, nepotrebné učebnice atď.).
  • Pokiaľ nosí so sebou naozaj ťažkú učebnicu a zároveň je možné nechávať si knižky v škole, premýšľajte o 2 exemplároch takejto knižky. Jednu má potom dieťa v škole a druhá je po ruke doma.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:23