Ako omladiť pleť v priebehu niekoľkých minút?pixabay.com
StoryEditor

Boj o mladistvý vzhľad. Druhá koža pre kozmetiku i medicínu

08.06.2016, 14:45
Životný štýl
Pri spolupráci s kozmetickým priemyslom našli vedci z dvoch najprestížnejších amerických univerzít postup, ktorý prospieva starnúcej koži, ale tiež je prísľubom pre liečbu kožných chorôb.

Matthew Avram si opatrne naniesol na spodné očné viečko číry krém z malého kelímku. Potom si pretrel rovnaké miesto krémom z druhej nádobky.

"Ono to funguje," vydýchol za chvíľu pri pohľade do zrkadla. Vačky pod jeho očami zmizli. "Vlastne som si ani neuvedomoval, aké vačky pod očami mám," priznal doktor Avram, popredný svetový dermatológ z Massachusettskej všeobecnej nemocnici v americkom Bostone, ako píšu lidovky.cz.

Matthew Avram nebol jediný, kto nový kozmetický prípravok odskúšal. V rámci dôkladných testov absolvovalo rovnakú "vyhladzovaciu kúru" sto sedemdesiat dobrovoľníkov. Štúdia, ktorej výsledky zverejnil tím vedcov z Harvardovej univerzity a Massachusettského technologického inštitútu v prednom vedeckom časopise Nature Materials, zatiaľ neodhalila jediný prípad, kedy by "druhá koža" spôsobila dobrovoľníkom zdravotné ťažkosti.

Od mastí k laseru

S vekom stráca ľudská koža pružnosť. Po natiahnutí sa už nevracia do pôvodného stavu. Výsledkom nie sú len vačky pod očami, ale aj vrásky na tvári a ovisnutá koža na najrôznejších častiach tela.

Boj o mladistvý vzhľad nezadržateľne starnúcej kože má dlhú históriu. "Zaručené" recepty na odstránenie vrások ponúkali výrobcovia kozmetiky už v starom Egypte. Tiež súčasný kozmetický priemysel ich má vo výrobnom programe širokú škálu. V boji s vráskami však prichádzajú k slovu aj skalpely a lasery plastických chirurgov, injekcie "botoxu" a ďalšie vymoženosti modernej doby.

Dnes sa však črtá konkurent v podobe silikónovej "druhej kože". Jej vývoj odštartoval pred viac ako desiatimi rokmi, keď súkromná biotechnologická firma Living Proof narazila na problémy pri tvorbe nového prípravku na regeneráciu vlasov. Pre radu zašli za dermatológom Richardom Roxee Andersonom z Harvardovej univerzity. Pritom sa Anderson zmienil o možnosti nanášať tenké filmy priamo na kožu. Predstaviteľom firmy sa jeho nápad zapáčil. Cesta k realizácii však bola ešte dlhá.

"Film nesmel byť vidieť, musel byť priedušný, pevný a zároveň pružný, aby dokázal vyrovnať kožu s vráskami," vysvetľuje Anderson.

Silikónová vrstva

Tím vedený Robertom Langerom z Massachusettskej techniky odskúšal stovky polymérov. Pátral po látkach, ktoré by boli zdravotne nezávadné, ľahko sa roztierali po koži, dobre na nej držali, a navyše mali potrebný vzhľad a mechanické vlastnosti. Nakoniec vedci vsadili na silikóny.

Použitie silikónov má v plastickej chirurgii dlhú tradíciu. Tieto stabilné zlúčeniny tvoria reťazce, v ktorých slúži ako spojovacie články atóm kyslíka napojený na dva atómy kremíka. Silikóny menia vlastnosti v závislosti na dĺžke a vzájomnom prepojení reťazcov. Langerov tím vyvinul silikón, ktorý možno naniesť na kožu v tenkej vrstve a následne ho donútiť k riadenej polymerizácii náterom druhého roztoku obsahujúceho katalyzátor. Na povrchu kože sa tak vytvorí tenký silikónový film. Pre ľudské oko je prakticky neviditeľný. Jeho efekty na koži sú však neprehliadnuteľné.

Silikón je vyrobený tak, aby sa jeho mechanické vlastnosti čo najviac podobali mladej ľudskej pokožke. Pružnosť dodáva film i starú kožu, na ktorú bol nanesený. Vrásky sa vyhladia, vačky pod očami miznú, ovisnutá koža vracia stratené tvary. Ochranný film vydrží na koži bez problémov dlhšie ako deň. Na jeho odstránenie stačí "druhú kožu" pretrieť neškodným roztokom, ktorý naruší sieť silikónových reťazcov.

Cesta k novému materiálu nebola priamočiara. Firma Living Proof skúšala pred niekoľkými rokmi na trh uviesť staršiu verziu "druhej kože", ale tu bola nakoniec nútená stiahnuť. Teraz prichádza s úplne novým produktom, ktorého vývoj financovala. Založila pre ten účel malú dcérsku biotechnologickú spoločnosť Olivo Laboratories. Všetci autori štúdie publikovanej v Nature Materials sú buď priamo zamestnanci týchto firiem, alebo v nich majú podiel. Či a nakoľko svoje firemné podiely zúročí, nie je zatiaľ jasné. Výsledky testov ešte nestačia na to, aby firmy mohli úspešne žiadať americký Úrad pre potraviny a liečivá o schválenie silikónovej "druhej kože" na predaj na kozmetické účely. Dostatok dát by mal byť k dispozícii koncom roka 2016.

Úľava pre pacientov s ekzémami

Silikónová "druhá koža" by zďaleka nemusela slúžiť len na udržiavanie mladistvého vzhľadu zákazníkov. Langerov tím testoval aj ďalšie receptúry, po ktorých sa na koži vytvárajú menej priedušné filmy. Tie sa ukazujú vo veľmi dobrom svetle pri ochrane starnúcej kože proti nepríjemnému vysychaniu. Iný typ silikónového filmu možno využiť na prekrytie kože ošetrenej liečivými masťami. Napríklad pri liečbe ekzémov zostáva na koži nakoniec len asi desatina pôvodne nanesených liečiv. Zvyšok sa otrie pri kontakte s oblečením, lôžkovinami a pri ďalších príležitostiach. Testy "druhej kože" na liečebné účely však budú ešte náročnejšie ako tie pre kozmetiku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:23