profimedia
StoryEditor

Čítanie kníh, sklamanie či masturbovanie. Dôvody, prečo muži nechali zatvárať manželky do blázincov

27.07.2021, 20:00
Životný štýl
Kedysi doba skutočne nepriala ženám. A hlavne manželkám, ktoré sa museli správať podľa pravidiel. Inak poputovali do psychiatrických liečební na podnet manželov.

Túžba vzdelávať sa

Podobne ako pri politike a náboženstve, čítanie kníh a vzdelávanie bolo obrovským prehreškom voči spoločnosti. Pozor, nejednalo sa však len o klasické dokumentárne knihy, ale aj novely či romány. To boli knihy, ktoré boli pre ženy netolerované a stavíme sa, že ak by sme hľadali v minulosti, ženy mohli mať len tie kuchárske knihy.

Žiarlivosť

Ruku na srdce, prežili by ste dnes? Ak žena v minulosti vyjadrila strach z toho, že o svojho manžela príde, bola považovaná za príliš slabú - a tým pádom aj nedostatočne uvedomelú na to, aby viedla domácnosť a starala sa o deti. Tým pádom bola považovaná za ''poškodený tovar'', ktorý mohol spraviť len pobyt v blázinci. Nehovoriac o tom, ak mužovi spravila žiarlivostnú scénu...

Žuvací tabak

Vec, ktorá bola napodiv povolená aj ženám - no len v obmedzenom množstve. Ak žena žúvala tabak po dlhší čas než dva roky, nevedno prečo, no zaslúžila si pobyt v blázinci. A samozrejme aj experimentálnu liečbu.

Sklamanie

Veľká škála emócií bola neprípustná - a najmä ak sa jednalo o tie negatívne. Ak žena prejavila sklamanie či už zo svojho manžela, situácie alebo jednoducho z čohokoľvek iného, manžel mal povinnosť nechať ju vyšetriť u odborrníka. To, ako to končilo, už vieme.

Menštruácia

Prirodzený proces ženy strašil mužov už od nepamäti. Napriek tomu, že menštruáciu naoko akceptovali, odmietali prijať akékoľvek výchyľky, ktoré samozrejme, stanovili muži. Keď menštruácia trvala príliš dlho a žena ju dala na sebe poznať - čiže nezatajovala príznaky PMS, bola automaticky umiestnená do blázinca. Netolerovaný bol aj výtok mimo menštruácie.

Lenivosť

Znie to neuveriteľne, no aj taký banálny dôvod, akým je lenivosť, bol kedysi vstupenkou do psychiatrickej liečebne - samozrejme len pre ženy. Muži v tom období mali povolené relaxovať nič nerobením, nakoľko sa podľa vtedajšej optiky práve oni starali o rodinu a mali tak prirodzene právo oddychovať. Ak sa žena rozhodla, že cez deň nenavarí a namiesto toho nebodaj robila niečo pre seba alebo spala, manžel ju mal právo poslať preč.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 16:09