Krv slúži nielen na omladenie, ale i hojí.pixabay.com
StoryEditor

Vlastná krv dokáže hojiť i omladiť. Koktejl z plazmy vám namiešajú na mieru

08.04.2016, 15:00
Životný štýl
Už grófka Alžbeta Báthoryová vedela, že v krvi sa skrýva elixír mladosti. Netušila však ešte, že zdrojom mladosti sú krvné doštičky a leukocyty, ktoré majú výnimočnú schopnosť naštartovať regeneračné a omladzovacie procesy v pleti. Prečítajte si, ako taký plazmalifting vlastne vyzerá.

"Plazmalifting je metóda, pri ktorej sa pracuje len s materiálom získaným z vlastnej krvi klienta. Teda s niečím, čo je telu plne prirodzené. Vďaka tomu nehrozia žiadne vedľajšie účinky," vysvetľuje Petra Řehořková, wellness trénerka a zakladateľka Kliniky estetickej medicíny Petra Clinic pre idnes.cz. "Krvná plazma umožňuje šetrne a bezpečne spustiť proces revitalizácie a rejuvenácie, a to nielen kože a podkožia, ale napríklad aj kĺbov," dodáva.

Jedinečnosť ošetrenia plazmou podľa nej spočíva predovšetkým v trombocytoch čiže krvných doštičkách. "Tie sú hlavným stimulátorom pre rast buniek kože a navyše podporujú aktivitu kmeňových buniek v mieste, kam plazmu aplikujeme." Špeciálne pripravená plazma býva obohatená aj o ďalšie zložky: rastové faktory, hojivé enzýmy a ďalšie podporné bunky, ale tiež napríklad koktail vitamínov a minerálov či kyselinu hyalurónovú.

Nie je to len krv

Kde sa plazma vlastne berie? "Na klinike využívame na omladenie pleti vlastnú plazmu," opisuje expertka. "Ide o takzvaný regelifting, čo je jediná medicínsky preverená a certifikovaná procedúra pre omladenie a regeneráciu pleti na bunkovej úrovni, bez zmeny rysov tváre. Nepoužívajú sa pri nej žiadne látky, ktoré by boli telu cudzie, preto je tak bezpečná."

Na klinike vám odoberú 10 mililitrov krvi, z ktorej sa pomocou centrifúgy oddelí plazma. Tá sa zmieša so špeciálnym aktivátorom (vytvorený koktail je pre každého iný - záleží na type pokožky) a potom sa aplikuje mikroihličkami do kože a podkožia.

Celému procesu oddelenia plazmy a miešania "omladzovacieho koktejlu" klient prihliada, takže nemusí mať obavy z toho, ako klinika naloží s jeho biologickým materiálom. Ošetrenie trvá asi 10 až 15 minút a je zakončená špeciálnou laserovou maskou. Výsledky sú vidieť prakticky okamžite - a to hlavne u jemných liniek, ako sú nosoústne ryhy alebo vrásky medzi obočím.

Pretože je ale hlavným cieľom bunková regenerácia, dlhodobá tvorba kolagénnych formácií a stimulácia väzivových buniek v stredných a hlbších vrstvách kože, celkový efekt ošetrenia sa prejaví až s odstupom času. Do troch týždňov možno pozorovať významné zlepšenie vzhľadu pleti, textúry a jej tónov, celkové zlepšenie môže trvať až dva roky.

Terapia takmer bez rizika

Riziká plazmaliftingu sú skutočne minimálne a týkajú sa skôr neprofesionálnej aplikácie alebo nekvalitného spracovania plazmy. Naopak u dobre vykonaného plazmaliftingu, kedy telo nemusí prijímať žiadne cudzie látky, nehrozia žiadne následné komplikácie typu alergickej reakcie. Na vpich sa nepoužívajú žiadne anestetiká a v jeho mieste sa môže objaviť menší opuch, ktorý ale sám od seba krátko po ošetrení vymizne.

Akú kozmetiku použiť tesne po terapii? Môžeme používať tú, na ktorú je naša pokožka zvyknutá? "Vždy odporúčam nami overenú lekársku kozmetiku, predovšetkým čistý vitamín E a hydratačné krémy s vysokým UV faktorom," hovorí Petra Řehořková. "Klientky mávajú zlé skúsenosti s lacnou kozmetikou, ale niekedy aj s prípravkami z lekárne. Prípadné problémy riešime vždy na mieste."

Regenerácia aj rýchlejšie hojenie

Omladenie vlastnou plazmou sa hodí v podstate pre všetky ženy, ale aj pre mužov. Tí častejšie ako na odstránenie vrások využívajú procedúru k stimulácii rastu vlasov, na odstránenie jaziev alebo stôp po akné či na odstránenie kruhov pod očami. "Všeobecne je využitie plazmy pomerne široké - od omladenia cez podporu vzniku nových buniek až po regeneráciu a urýchlenie hojenia. Používa sa tiež k bezbolestnému odstraňovaniu jaziev alebo strií," uzatvára Petra Řehořková.

Pozrite sa, ako celý zákrok vyzerá:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 08:44