StoryEditor

Kedy sme najšťastnejšie? V tomto veku prežívame najlepšie obdobie

18.10.2015, 05:00
Životný štýl
Každý vek prináša iný pohľad na šťastie i na to, ako byť šťastná. Kedy sme v skutočnosti najspokojnejšie?

Austrálski vedci z University of New South Wales v Sydney zistili, kedy prežívame najšťastnejšie obdobie v živote, ako píše atlanta.cbslocal.com. Výsledky výskumu nakoniec prekvapili aj ich samotných.

Každý by totiž tipoval, že človek je najšťastnejší vo svojom najranejšom veku, kedy prežíva bezstarostný život, netrápia ho žiadne problémy, starosti či práca. Na základe dlhodobého pozorovania a testovanie určitej vzorky ľudí v rôznych vekových kategóriách však výskumníci prišili na to, že čím je dieťa staršie, tým aj šťastnejšie. Každý rok ho čaká ešte krajšie obdobie svojho života, pričom šťastie vyvrcholí približne vo veku 20 rokov. Vtedy je človek najšťastnejší. Nasledujúcich 40 rokov však pocit šťastia stále klesá, až stagnuje. Keď človek nastúpi do penzie, opäť sa vráti do najšťastnejšieho obdobia. V osemdesiatke sa dostane do štádia, kedy je taký šťastný, ako v dvadsiatke.

Zaujímavé tiež je, že mladé páry boli najspokojnejšie tesne predtým, ako sa im narodilo prvé dieťa. Po jeho narodení u nich šťastie klesalo, čo je spôsobené starostlivosťou o dieťa a vyčerpanosťou. Akonáhle dieťa dovŕšilo 6 rokov a nastúpilo do školy, pocit šťastia začal u rodičov opäť stúpať.

Prečo je to tak?


Ako starneme, uvedomujeme si, aké je dôležité zvýšiť svoju životnú úroveň. Keď má človek  dvadsať, má zabezpečenú strechu nad hlavou, stretáva sa so svojimi kamarátmi a venuje sa svojim záľubám. Aj keď to mnohým nepripadá, vtedy sme žili takmer bezstarostný život. V strednom veku však prichádzajú starosti ako rodičovstvo, peniaze, práca. "V tomto období je šťastie na najnižšej úrovni a začína sa zvyšovať vtedy, keď sa ľudia začnú sústrediť na iné veci," povedala na záver doktorka a vedúca výskumu Ioana Ramiová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 10:34