StoryEditor

Barel WTI vytvoril nominálny ale nie reálny historický cenový rekord

13.10.2007, 09:50
Autor:
TASRTASR

Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával v piatok popoludní miestneho času na komoditnej burze v New Yorku po 84,05 USD, v prepočte 1986,10 SKK, ale napokon sa jeho cena ustálila na 83,69 USD. Rekordná cena barelu WTI v tomto desaťročí bola dôsledkom rastu napätia medzi Tureckom a Irakom a rastúcich obáv o zásobovanie touto strategickou surovinou počas nadchádzajúcej zimy na severnej pologuli.

Hoci barel ropy na svetovom trhu zdražel od roku 2002 o 400 %, ešte nedosiahol rekordnú úroveň z roku 1979, z obdobia Iránskej revolúcie. Ak sa totiž vo vtedajšia cena barelu ropy zohľadní inflačné znehodnocovanie dolára, tak potom stál súčasných 90 USD.

Ropa WTI prudko zdražela v New Yorku po tom, ako vedenie Kurdskej strany práce oznámilo, že sa zo severného Iraku vráti do Turecka obnoví ozbrojený boj proti ankarskej vláde. Silné napätie vzniklo v regióne, ktorý dodáva na svetový trh tretiny ropy.

Analytici poukazujú na to, že zásoby ropy v USA sú najnižšie od januára tohto roku a do nadchádzajúcej zimy smeruje s nízkymi rezervami ropy aj Európa.

Dopyt po rope na svetovo trhu neustále rastie v dôsledku požiadaviek silných rozvojových ekonomík. Medzi nimi nehrá prvé husle už len Čína, pridali sa k nej aj iné krajiny

Americký minister energetiky Sam Bodman uviedol, že americké hospodárstvo preukázalo veľkú schopnosť eliminovať vplyv drahej ropy na ceny konečných produktov a podľa neho trhy možno nebudú potrebovať ďalšie zvýšenie dodávok suroviny od členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Medzinárodný kartel sa v septembri vo Viedni na porade dohodol, že od začiatku novembra zvýši dodávky suroviny na medzinárodný trh o 500 000 barel denne.

Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 23,630 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 18:49