Na snímke vidíte Oravský hrad, dominantu Slovenska (ilu)commons.wikimedia.org
StoryEditor

Sú našou najväčšou pýchou: Slovenské hrady a zámky, ktoré musíte toto leto navštíviť

10.07.2021, 11:00
Životný štýl
Naša krajina sa môže pýšiť nielen nádhernými veľhorami a prírodou, ale aj starobylými pevnosťami.

Trenčiansky hrad

Druhý najväčší slovenský hrad sa rozprestiera na vápencovom brale a nachádza sa v ňom historická kaplnka či tri gotické reprezentačné paláce. Obľúbenou dominantou je najmä Matúšova veža, no zaujme vás aj Studňa lásky, ku ktorej sa viaže povesť o láske Omara a Fatimy. Turecký šľachtic Omar sa zamiloval do krásnej Fatimy zajatkyne trenčianskeho hradného pána Štefana Zápoľského. Chcel ju vyslobodiť a tak začal kopať z tvrdej skaly studňu. Po troch rokoch driny sa v nej objavila voda. Prvú čašu vody Omar podal Zápoľskému so slovami: „Vodu máš Zápoľský, ale srdce nemáš.“ Svoju vyslobodenú lásku si Omar odniesol na koni, pričom sa je po ceste zamotal závoj do kríka. Na tomto mieste dnes stojí najstarší hostinec v Trenčíne, príznačne nazvaný Fatima alebo Závoj.

Ani Trenčiansky hrad neobišli zaujímavé legendy (ilu) Ani Trenčiansky hrad neobišli zaujímavé legendy (ilu) TASR

Bojnický zámok

Vraj ide o najviac navštevovaný zámok Strednej Európy, pričom pôvodne bol postavený z dreva. Ján František Pálfi ho prestaval na romantický zámok z kameňa. Pri prehliadke tu nájdete aj zrkadlo, do ktorého keď sa usmejete, tak vám zaručí krásu už na druhý deň. Dominantou je najmä hradná studňa či obrovská, viac ako 700 – ročná lipa kráľa Mateja Korvína, ktorý pod ňou s obľubou podpisoval úradné dokumenty. Ani Bojnický zámok sa nevyhol rôznym legendám a poverám. Jednou z nich je tá o Petrovi Pókym, ktorého odporný vzhľad odzrkadľoval aj jeho hrozný charakter. Bol veľmi skúpy a chcel zbohatnúť na liečivých prameňoch bojnickej vody, tak zaviedol poplatky za kúpanie. Raz tam prišiel mrzák so znetvorenými končatinami, avšak Peter Póky ho odtiaľ vyhnal. Žobrák panovníka zaklial a liečivý prameň sa prepadol pod zem. Dokonca aj jeho zlato sa premenilo na kameň. Po jeho smrti vraj pramene liečivej vody opäť vytryskli na rovnakom mieste.

Bojnický zámok preslávila povera o chamtivom kastelánovi Petrovi Pókym (ilu) Bojnický zámok preslávila povera o chamtivom kastelánovi Petrovi Pókym (ilu) TASR

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:28