shutterstock.com
StoryEditor

Takto zvládnete vianočné upratovanie rýchlo a ľahko!

30.11.2020, 10:30
Životný štýl
Nie každý ho má rad, no je priam nevyhnutné. Predvianočné upratovanie môžete vďaka našim radám zvládnuť s minimom námahy.

Vyčistite všetky povrchy
Základné pravidlo čistej domácnosti je čistý stôl a žiadny prach na nábytku. Vydrhnite aj kuchynskú linku a pult, kde budete pripravovať všetko jedlo. Po veľkom varení či pečení tieto miesta opäť prečistite, pretože tepelne neupravené mäso môže zanechávať choroboplodné zárodky a baktérie. S tými si s takmer 100-percentnou istotou poradí napríklad parný čistič.

Vianočné pečenie dá rúre zabrať
Pri príprave tradičných pochúťok je doslova srdcom domácnosti rúra na pečenie. Ak ste počas roka nevyužili samočistiaci program, teraz je ten správny čas. Väčšina modernejších rúr ho má zabudovaný priamo v základnej ponuke programov.

Popýšte sa rodinným striebrom
Všetci máme tú peknú sadu príborov alebo jedálenských súprav, ktorá sa objavuje iba pri zvláštnych príležitostiach. Teraz je ich čas zažiariť, a to doslova. Vyhraďte si čas na vyčistenie a vyleštenie vášho milého kuchynského riadu, aby sa na sviatky len tak ligotal.

Dekorácie dotvárajú čaro
Vianočné ozdoby trávia väčšinu času ukryté v skriniach alebo zaprášených podkroviach. Nevešajte ich však znečistené a pred inštaláciou ich dobre očistite. Uistite sa, že máte funkčné aj sviatočné osvetlenie a včas dokúpte vypálené žiarovky či vymeňte batérie.

Nezabúdajte na seba
Ak chcete dať Štedrému večeru tú skutočne slávnostnú atmosféru, prezlečte sa z domáceho oblečenia či teplákov do niečoho slávnostnejšieho. Že popri tom zhone okolo domácnosti a vypekania či zháňania darčekov nemáte čas myslieť na seba? Chyba. Stačí, ak si oblečenie pripravíte vopred, čo v okamihoch pred „vypuknutím“ samotných Vianoc následne oceníte.

Preč so zbytočnosťami!
Možno teraz nie je ideálny čas na vypratávanie, ale zbavením sa zbytočností vytvoríte priestor pre vianočný stromček, darčeky a prípadných vianočných hostí. Je to jednoduchý trik: Ak vám pri upratovaní príde pod ruku nejaká zbytočnosť, spýtajte sa sami seba, či ste ju za posledných 12 mesiacov použili. Ak je odpoveď záporná, s vecou sa rozlúčte (môžete ju posunúť niekomu známemu či na charitu).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 10:23