shutterstock.com
StoryEditor

Toto je niekoľko zaujímavostí o pracovitých a potrebných včelách

01.06.2020, 16:00
Životný štýl
Slávny ALBERT EINSTEIN vraj povedal, že štyri roky po tom, ako zomrie posledná včela, vymrie aj ľudstvo

Vedia počítať
Včely vedcov prekvapili vrodenými MATEMATICKÝMI schopnosťami: pri experimentoch na Kráľovskej technologickej univerzite v Melbourne dokázali, že vedia počítať do štyroch a pochopia aj koncept nuly. V bludisku boli otvory, za ktorými sa skrýval nektár, označené určitým počtom bodiek. Po chvíli tréningu si včely dokázali bodky spočítať a odlíšiť tak správne otvory od  prázdnych – s 80-percentnou úspešnosťou!

Superhrdinky
Včely sa objavujú aj ako hlavné postavy filmov. Inváziu zabijackých včiel v Texase zobrazil horor Roj (1978) a v katastrofickom filme Vraždiace včely (2002) zase rozvírili život v ospalom farmárskom mestečku. Animovaný film Pán Včielka (2007) sa, naopak, snažil ukázať, prečo sú včely dôležité pre život na zemi. Tisícročnú včelu v rovnomennom filme Juraja Jakubiska z roku 1983 nadabovala ZDENA STUDENKOVÁ.

Včielka Maja
Zrodenie Včielky Maje iniciovala jedna spontánna stávka ešte z čias Rakúsko-Uhorska: nemecký spisovateľ Waldemar Bonsels (1880 – 1952) sa stavil, že dokáže napísať KNIHU, ktorá bude úspešná napriek tomu, že jej hrdinom nebude človek. Útla knižka Včielka Maja a jej dobrodružstvá vyšla v Nemecku v roku 1912 a neskôr ju preložili do viac ako 40 jazykov. Na jej základe potom vznikol úspešný animovaný seriál.

Symbol bohov aj kráľov
Včela bola vždy vnímaná pozitívne ako symbol plodnosti, pracovitosti a regenerácie. Podľa egyptských legiend boli včely živé slzy boha slnka Ra. V hinduizme je včela na čele boha Krišnu. A aj cisár NAPOLEON si zvolil včelu za symbol svojho nového impéria. Predstavovala nesmrteľnosť, vzkriesenie a novú dynastiu, ktorá zasadla na francúzsky trón.

Prídeme o ne?
Slávny ALBERT EINSTEIN vraj povedal, že štyri roky po tom, ako zomrie posledná včela, vymrie aj ľudstvo. Včely sú najdôležitejší opeľujúci hmyz planéty, ktorý má na svedomí tretinu všetkého, čo jeme. Ich počty sa rapídne znižujú v dôsledku rozširujúceho sa poľnohospodárstva a prílišného používania pesticídov. Vďaka nadmernému hnojeniu a následnému úhynu včiel v jednej čínskej oblasti boli farmári dokonca nútení opeľovať ovocné stromy sami.

Najdrahší med
Najdrahší med na svete je vraj Sidr Honey – jeden kilogram stojí viac ako 200 eur. Pochádza z pohoria Hadramaut na juhozápade Arabského polostrova. Med sa tam zbiera len dvakrát do roka a iba počas 40 dní na to určených. Včely ho vyrábajú výhradne z peľu posvätného stromu JUJUBA. Je to jeden z najodolnejších stromov v oblasti.

Jed pre krásu
Najviac toxínov (približne dvakrát viac než iné druhy hmyzu) má v žihadle práve včela. Ide o histamín, kiníny, ďalej napríklad fosfolipázu a hyaluronidázu. Hoci je včelie bodnutie bolestivé a aj nebezpečné, z jedu sa vyrába pleťové sérum, ktoré pôsobí na pokožku podobne ako botox a facelift – robí ju pružnejšou a sviežejšou. Takúto exkluzívnu kozmetiku využíva aj CAMILLA, manželka anglického princa Charlesa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:59