shutterstock.com
StoryEditor

Chystáte sa na veľké jarné upratovanie? Presvedčíme vás, že to ide aj bez chémie!

03.04.2020, 17:20
Životný štýl
Gazdinky dnes majú k dispozícii nepreberné množstvo rôznych čistiacich prostriedkov, vďaka ktorým sa dokážu zbaviť akejkoľvek nečistoty. Čistý príbytok však môžete mať aj bez použitia chémie. Neviete ako? Takto!

Nie je to tak dávno, keď sme celý dom upratali jedným, maximálne dvoma čistiacimi prostriedkami alebo sme siahali po domácich alternatívach, ako je ocot, citrón či jedlá sóda... Klasika funguje dodnes, hoci regály obchodov sa prehýbajú pod obrovským výberom všakovakých čističov. Ak vám tieto chemické „kokteily“ nevoňajú a radšej by ste upratovali bez chémie, odmenou vám bude porovnateľná čistota, ale navyše šetríte peniaze, životné prostredie a miesto v skrini.

Aj s vodou dokážete zázraky
Na drobné nečistoty, ako sú napríklad kolieska od pohárov či zaprášený písací stolík, postačí aj obyčajná voda a kvalitná handrička, napríklad z mikrovlákna. Dômyselná štruktúra mikrovlákna totiž uvoľňuje nečistoty aj bez použitia chemických prostriedkov a vďaka vysokej savosti zanechá povrch nielen čistý a lesklý, ale aj suchý.
Bez chémie aj v kuchyni
Pri umývaní riadu a odstraňovaní mastnoty si s obyčajnou vodou už neporadíme. Tu už treba kvalitný čistiaci prostriedok, stále sa však môžete obísť bez chémie. Vyrobte si prípravok, ktorý riad odmastí, vydezinfikuje aj vyleští. Základnou prísadou je 38 gramov nastrúhaného olivového mydla, ktoré rozpustíte v 375 ml horúcej vody. Pridajte pol lyžice sódy na pranie, lyžicu octu a na lepšie penenie môžete pridať ešte lyžicu tzv. koko glukozidu, prírodnej látky na báze kokosového oleja. Čo sa týka vône, máte neobmedzené možnosti – arómu totiž dodá akýkoľvek esenciálny olej.
Vyrobte si univerzálny čistič
Šupky z pomaranča či limetky vložte do uzatvárateľnej nádoby (výborne fungujú aj zaváracie poháre), zalejte octom a nechajte 2 týždne postáť. Potom tekutinu prelejte cez sitko do dávkovača a tento univerzálny čistič používajte na kuchynskú linku, sporák, umývadlo, sprchovací kút, okná i zrkadlá. Ak s týmto prírodným čističom použijete aj kvalitný mop využívajúci princíp mikrovlákna, poľahky vyčistíte aj podlahy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 07:23