shutterstock.com
StoryEditor

Zdravie je prvoradé! Máme pre vás päť užitočných tipov na posilnenie imunity

18.03.2020, 15:00
Zdravie
Pomôžte vášmu telu zdolať všetky nástrahy! Nie je to ťažké – dá sa to robiť príjemne – jedlom :)

1. Tanier poctivej cesnačky

Keď vás prepadne chrípka, nádcha alebo prechladnutie, je toto prírodné antibiotikum na nezaplatenie. Cesnak obsahuje viac než dvesto účinných látok, ktoré likvidujú škodlivé mikroorganizmy, posilňujú imunitu a pôsobia protizápalovo. Niečo na vás lezie? Rozhryzte jeden surový strúčik cesnaku alebo si uvarte cesnakovú polievku. Poprípade si vyrobte do zásoby cesnakovú tinktúru, ktorá sa dá užívať aj preventívne. Ako na to? Väčší strúčik cesnaku nakrájajte na tenké plátky a vložte do malého pohára s 200 ml vodky. Môžete pridať aj nakrájanú čili papričku, z ktorej ste predtým odstránili jadierka. Prisypte asi 3 g cukru, všetko poriadne pretrepte a na tmavom mieste pri teplote 18 až 20 stupňov nechajte lúhovať štyri dni. Potom môžete tinktúru preliať do fľaštičiek od kvapiek. Užíva sa tak, že do pohára s vodou kvapnete dve kvapky cesnakovej vodky a pijete dvakrát denne nalačno. Po piatich dňoch postupne pridávajte o dve kvapky viac. Pokračujte, kým nedosiahnete 16 až 20 kvapiek.

2. Priateľské baktérie

Málokto tuší, že naším najväčším imunitným orgánom sú črevá, kde sídli podstatná časť buniek imunitného systému. Na nich záleží, či telo vstrebe všetky dôležité živiny a odolá útoku rôznych patogénov. Správne fungujúce črevá sú jednoducho nevyhnutnou podmienkou celkového zdravia. Stav našej črevnej mikroflóry nepriaznivo ovplyvňuje konzumácia alkoholu, fajčenie, syntetické látky nachádzajúce sa v potravinách a liekoch, ale aj prekonané choroby, hormonálne zmeny, vyšší vek a v neposlednom rade stres. Podporte svoju črevnú rovnováhu užívaním probiotík. K ich najbohatším zdrojom patrí jogurt so živými bakteriálnymi kultúrami, kefír, kyslá kapusta, tempeh (kvasený výrobok zo sóje), miso (korenená sójová pasta), kombucha (fermentovaný nápoj z čierneho či zo zeleného čaju) alebo nakladané uhorky.

​3. Oranžoví bojovníci - rakytník

Malé oranžové bobuľky sú nabité prospešnými látkami. Nájdete v nich vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, F (esenciálne mastné kyseliny), K (fylochinón, látka zabraňujúca krvácaniu) alebo P (skupiny rastlinných bioflavonoidov). Ďalej obsahujú betakarotén, kyselinu listovú, organické kyseliny, triesloviny, minerálne soli a dôležité esenciálne mastné kyseliny vrátane omega-7, ktorá je mimoriadne vzácna a v prírode sa vyskytuje len veľmi zriedkavo. Jej podiel v rakytníkovom oleji je však až 40 percent! Odborníci uvádzajú, že jedna bobuľka rakytníka pokryje dennú dávku vitamínu C, ktorý je dôležitý v boji s infekciami. Na jeseň a v zime sa ho odporúča konzumovať približne 10 bobuliek za deň. Rakytník (či už v podobe samotných plodov, oleja, šťavy, sirupu či džemu) posilňuje organizmus, urýchľuje rekonvalescenciu a podporuje odolnosť proti stresu.

​4. Liečivé včelie poklady

V súvislosti s imunitou je nutné spomenúť najmä materskú kašičku, ktorá slúži na výživu lariev a včelích kráľovien. Obsahuje vysoký podiel vitamínov (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, A, C a E) a minerálov (železa, draslíka, vápnika, chrómu, mangánu, zinku, medi), ďalej esenciálne aminokyseliny, nukleové kyseliny podporujúce bunkovú regeneráciu a ďalšie užitočné látky. Podporuje prirodzenú imunitu a schopnosť regenerácie, zlepšuje hojenie rán a zvyšuje celkovú vitalitu. Hotovým pokladom pre naše zdravie je aj včelí med, ktorý priaznivo ovplyvňuje činnosť vnútorných orgánov a krvný obraz, posilňuje obranyschopnosť a prispieva k produkcii energie v bunkách. Bohatým prírodným zdrojom biologicky aktívnych látok, ktoré podporujú odolnosť, je aj kvetový peľ.

​5. Obľúbený guláš trochu inak
Liečivá sila húb sa ukrýva v polysacharidoch zvaných glukány. Tieto látky sa síce nachádzajú aj inde, napríklad v kvasniciach, niektorých obilninách alebo morských riasach, ale glukány z húb sú pre náš organizmus najprirodzenejšie. Pre telo sú prospešné v tom, že podporujú jeho odolnosť a schopnosť čeliť nežiaducim mikroorganizmom a sú teda vhodné najmä pre ľudí s oslabenou imunitou. Zároveň slúžia ako účinná prevencia. Blahodarne pôsobia pri srdcových a pľúcnych problémoch, astme, alergiách, rôznych chronických problémoch a dokonca aj pri nádorových ochoreniach. Napomáhajú tvorbe červených krviniek, správajú sa ako silné antioxidanty a znižujú hladinu škodlivého cholesterolu. V obchodoch je bežne dostupná hliva ustricovitá, ktorá sa dá výborne využiť v kuchyni. Má veľmi jemnú lahodnú chuť a príjemnú hubovú arómu. Dá sa upraviť na množstvo spôsobov. Vynikajúca je v guláši, vo falošnej držkovej alebo ako prírodný rezeň či špíz. Rovnako sa dá použiť do rizota, šalátov, ako príloha k mäsu, poprípade ako náplň do slaných hubových placiek. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 15:59