chudnutieunsplash.com
StoryEditor

Skutočný príbeh: Kvôli dcérke som schudla 68 kíl

14.03.2019, 23:03
Životný štýl
„Jedlo úplne ovládlo môj život, no takmer zničilo aj život mojej dcérky,“ tečú Louise Batchelor slzy dnes už po štíhlej tvári. Ešte pred deviatimi mesiacmi táto mama troch detí vážila 130 kilogramov a pre svoj zjav trpela depresiami. No láska k najstaršej dcérke ju donútila spraviť radikálny krok!

Bol to začarovaný kruh. Louisa Batchelor z anglického mesta Maidenhead mala ťažké depresie zo svojej obrovskej nadváhy. Nemala žiadne sebavedomie, nedokázala sa tešiť zo života, odmietala sa stretávaťs priateľmi – a frustrácie si liečila pri otvorenej chladničke. „Niekedy som jedla, až kým mi neprišlo zle, až kým ma nebolel žalúdok. A potom som si ešte pridala. Bola som veľmi nešťastná, ale nedokázala som to  zastaviť,“ priznáva.

Dcérku v škole šikanovali
Louisa bola bacuľatá už ako dieťa. Nádeje jej rodičov, že z toho vyrastie, sa žiaľ nepotvrdili. Ako šestnásťročná si už musela kupovať oblečenie veľkosti 46. So svojou váhou sa snažila bojovať, vyskúšala všetky zdravé aj hlúpe diéty, ktoré jej kto poradil. No vždy prehrala – a triumf slávili pribúdajúce cifry na váhe. „Našla som si však priateľa, ktorý má chcel aj s kilami navyše. A keď som v sedemnástich rokoch otehotnela a porodila svoju prvú dcérku, úplne som na seba rezignovala. Materskú dovolenku som prakticky celú prejedla,“ prezrádza Louisa, ktorá o dva roky neskôr priviedla na svet ďalšie dieťa a pribrala ďalšie kilá, a po tretej dcérke sa jej váha ustálila na čísle 130 kg. „Vtedy som samu seba odpísala. No potom som od života dostala poriadnu facku.“ 

Jedného dňa prišla Louisina najstaršia dcérka domov s plačom. Stalo sa to len niekoľko dní po tom, ako prestúpila na druhý stupeň základnej školy. Louisa sa pýtala, čo sa stalo, či jej niekto ublížil, no odpovede sa nedočkala. Dievčatko však každý deň bolo čoraz skleslejšie. Ráno sa vyhováralo na bolesti bruška, len aby nemuselo ísť do školy. Louisa to spočiatku pripisovala nervozite z nového prostredia a spolužiakov, no potom si všimla, že jej dcérka odmieta jesť a rapídne chudne. Keď ju po pár týždňoch postavila na váhu a zistila, že malá má o šesť kíl menej, vážne sa vyľakala. A tak jej dcéra naveľa-naveľa prezradila, čo ju tak trápi: „Deti v škole sa mi smejú, že mám tučnú mamu.“ Tieto slová Louise bodli priamo do srdca. „Bola som zhrozená. Nielen že som ničila ­život sama sebe, ale ubližovala som aj mojim dievčatkám. Nedokázala som zniesť pomyslenie, že pre moju obezitu trpia.“ A vtedy nastal zlom – a ona sa rozhodla, že tentoraz schudne, nech sa deje, čo sa ­deje.

Hneď druhý deň Louisa poslala prihlášku do »chudnúcej« reality šou Biggest Loser, ktorá sa vysielala aj u nás pod názvom SuperTelo. A keď ju vybrali, rozhodla sa do toho dať všetko. Mala totiž neskutočnú motiváciu. Do bodky dodržiavala rozpísanú redukčnú diétu a cvičila, aj keď už odpadávala od vyčerpania. Obľúbila si zeleninu, ktorá predtým v jej jedálnom lístku takmer nefigurovala a milované sladkosti si úplne zakázala.

Hneď prvý mesiac sa jej podarilo zhodiť neuveriteľných trinásť kíl a potom chudla priemerne šesť kíl mesačne. A keď sa o deväť mesiacov pri skončení súťaže postavila na váhu, rozplakala sa. Objavilo sa tam číslo, ktoré naposledy videla niekedy na základnej škole – 62 kíl. Louise sa teda dokopy podarilo schudnúť 68 kg, teda viac, ako polovicu svojej telesnej váhy. A oblečenie veľkosti 50 vymenila za 38.

Navyše v súťaži získala titul Chutná mamička roka 2010 a šek na tisíclibier. „Louisa ma veľmi príjemne prekvapila. Nielen že za krátky čas úžasne schudla, ale navyše kompletne zmenila svoj životný štýl,“ zhodnotila Rosemary Conley, organizátorka súťaže Biggest Loser.
Z niekdajšej frustrovanej ženy je dnes šťastná a usmiata mamička: „Cítim sa fantasticky. Užívam si voľné chvíle so svojimi deťmi, hrávame sa a chodíme spolu plávať. Doháňame ten stratený čas, keď som na to nemala energiu. A moja najstaršia dcérka je teraz na mňa veľmi hrdá!“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:17