Ilustračné fotounsplash.com
StoryEditor

Aromaterapia v kancelárii: Pomocník pri rôznych situáciách

26.01.2018, 08:23
Životný štýl
Aromaterapia predstavuje skvelú únikovú cestičku počas bežných pracovných dní. Vďaka nej môžete aspoň nachvíľku vypnúť, zbaviť sa stresu a načerpať novú energiu.

Aromaterapia dokáže ovplyvniť našu náladu aj výkonnosť. Práve to sa nám v práci veľmi dobre hodí. Vôňa totiž pôsobí na aktivitu mozgu. Čuchové bunky sú priamo napojené na oblasti zodpovedné za riadenie emócií a učenia.

Ďalšou výhodou užívania esencií v práci je zníženie výskytu vírusov a baktérií. Niektoré z olejov pôsobia antisepticky a protiplesňovo, čo sa v prostredí, kde pracuje veľa ľudí pohromade, určite oplatí.

Tým, že je čuch previazaný s funkciou mozgu, tak prostredníctvom vôní môžeme aktivovať imunitu a trávenie. Ak budete vonné esencie v práci používať cielene, môžete sa vyhnúť vírusom a prejedaniu sa.

Vyzbrojte sa čisto prírodnými éterickými olejmi. Môžeme ich využívať vnútorne (pridávaním kvapky oleja do vody), môžeme si ním potierať kožu alebo ich môžete vdychovať prostredníctvom aroma lampy.

Ku zlepšeniu výkonnosti a nálady sa vám hodia najmä tieto esencie:

Citrón

Pomáha so sústredením, aktivizuje a dokáže vás prebudiť aj uprostred tej najnudnejšej porady. Pôsobí antibakteriálne, takže vás bude držať ďalej nie len od zaspávania ale rovnako od chorôb.

Do chladničky rozhodne nepatria citróny, pomaranče, pomelo, limetky či grepy. V chladnom prostredí totiž rýchlejšie mäknú a plesnivejú. Najlepšie im bude v mise na kuchynskej linke, dajte ale pozor, aby v mise mali dostatok miesta. Keď napríklad na citróny položíte ťažké pomaranče, pleseň vznikne tiež. Do chladničky rozhodne nepatria citróny, pomaranče, pomelo, limetky či grepy. V chladnom prostredí totiž rýchlejšie mäknú a plesnivejú. Najlepšie im bude v mise na kuchynskej linke, dajte ale pozor, aby v mise mali dostatok miesta. Keď napríklad na citróny položíte ťažké pomaranče, pleseň vznikne tiež. Flickr.com

Levanduľa

Ak vás nabudúce šéf zasype desiatkami úloh, privoňajte si k levanduli. Je skvelá na stres, v boji proti bolesti hlavy alebo migréne.

Jazmín

Je vyslovene antidepresívny a vie výborne aktivizovať. Ak na vás ide depresia alebo ste unavený z práce, doprajte si jazmínovú esenciu.

jazmín Ilustračné foto pixabay.com

Mäta

Nechutí dobre len v čaji ale aj pomáha. Vo forme vône nás dokáže povzbudiť, osviežiť a zvýšiť koncentráciu. Naviac, eliminuje chuť do jedla. Takže, ak vás v práci často bránite útokom chuti na sladké, spomeňte si na mätu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 23:47