pixabay.com
StoryEditor

Prečo bábätká grckajú a kedy majú rodičia spozornieť

19.10.2016, 10:00
Zdravie
Autor:
idnes.cz
Občasné grckanie k bábätkám patrí. Čo je však príčinou, čo u dieťaťa sledovať a kedy prípadne ísť k pediatrovi?

Bábätká sa stretávajú najmä s gastroezofageálnym refluxom, teda spätným tokom žalúdočných štiav zo žalúdka do pažeráka. Aj keď väčšinou nejde o nič vážne, rodičia sa často zľaknú. Dôvodov refluxu môže byť hneď niekoľko.

"Významnú úlohu hrá vek dieťaťa, stav výživy, zrelosť CNS (centrálneho nervového systému), zažívacieho traktu a v neposlednom rade skúsenosť a trpezlivosť matky. Päťdesiat percent inak zdravých dojčiat vo veku do jedného roka zvracia viac ako 2x denne, "vysvetľuje Dalibor Klusáček v publikácii Pediatria v skratke, píše idnes.cz.

Žalúdok čerstvo narodeného bábätka je naozaj malý - približne ako lieskový oriešok, a preto sa tiež veľmi rýchlo naplní. Nestrávené mlieko sa potom môže vrátiť späť do pažeráka a následne ich dieťa približne dvadsať až tridsať minút po kŕmení vyvráti. Aj keď môže grckanie vyzerať ako veľká pohroma, väčšinou ide len o niekoľko lyžičiek tekutiny.

Existuje aj "tichý reflux", kedy obsah žalúdka dôjde iba do pažeráka alebo úst bábätka, ktorý potom znovu prehltne. Aj tento reflux ale môže byť bábätku nepríjemný, prirovnať by sa dal k pocitu pálenia záhy. Vďaka postupnému dozrievaniu detského organizmu väčšina problémov s grckaním za niekoľko mesiacov odznie. "Dôležité je, že deti nevykazujú prítomnosť iného ochorenia, a to predovšetkým metabolického, gastrointestinálneho a centrálneho nervového systému," dodáva doktor Klusáček.

Prevencia refluxu
Ak sa bude situácia opakovať, môžete skúsiť niektoré preventívne kroky, ktoré by mohli bábätku uľaviť. Základom sú pravidelné kŕmenia v menších dávkach, pri ktorých sa dieťa toľko "neprecpe". Ak dojčíte, potom dbajte na správne prisatie bábätka k bradavke a snažte sa mu zabezpečiť na dojčenie pokojné prostredie, v ktorom sa nebude rozptyľovať a neprehĺta pritom nadbytočný vzduch. U bábätiek kŕmených z fľaštičky skontrolujte veľkosť prúdu mlieka - príliš veľký prúd môže bábätko horšie znášať a môže mu spôsobiť ťažkosti. S odgrgnutím tiež nemusíte čakať až na koniec kŕmenia, ale môžete dieťa dať do zvislej polohy na uvoľnenie prebytočných plynov zo žalúdka dvakrát až trikrát počas kŕmenia. Vo zvislej polohe môžete nechať bábätko aj približne pol hodinu po kŕmení. Ďalším z preventívnych krokov je potom voľné oblečenie, ktoré netlačí bábätko v páse a vyhnite sa polohám, ktoré tak bábätku škodia (napr. pritlačenie kolienok k brušku pri prebaľovaní).

U malého percenta detí je reflux vytrvalý. Ide najmä o deti predčasne narodené alebo s rôznymi vývojovými problémami. Ani ich rodičia by ale nemali prepadať panike - aj u nich reflux vo veľkej väčšine prípadov odznie, väčšinou medzi prvými a druhými narodeninami.

Ak zažíva vaše bábätko reflux pravidelne, potom lekári odporúčajú sledovať, či sa neobjavuje po konzumácii určitých potravín (u dojčených bábätiek po tom, čo potravinu konzumuje i matka) - mohlo by ísť o potravinovú intoleranciu napr. na laktózu. Venujte pozornosť aj potravinovým doplnkom, bylinkám alebo liekom. S poznámkami o tom, čo ste kedy jedla a za ako dlho nastal reflux u dieťaťa, potom choďte k pediatrovi, ktorý vám navrhne možné spôsoby riešenia.

Kedy ísť k lekárovi?
Za lekárom alebo do nemocnice s dieťaťom choďte vtedy, ak by dieťa zvracalo žltú alebo zelenú tekutinu (a viac než pár kvapiek), ak by vo zvratkoch bola krv (podobá sa mletej káve). Varovným signálom by mala byť aj častá infekcia dýchacích ciest. Lekára tiež navštívte, ak dieťa plače po kŕmení a prehýba sa v chrbátiku - jedná sa totiž o snahu uľaviť si od pálenia záhy. Pozorne sledujte aj prírastok na váhe bábätka, ak prestane priberať alebo dokonca schudne, tak sa tiež vydajte do ordinácie detského lekára.

Pri refluxe lekári pristupujú k inej než režimovej liečbe len vo výnimočných prípadoch. Rovnako tak sa väčšinou snažíme vyvarovať testovaniu dieťaťa na reflux, pretože vyšetrenie spočívajúce v zavedení hadičky do pažeráka po dobu dvadsiatich štyroch hodín je nepríjemné aj pre dospelého človeka. Vykonáva sa preto naozaj len v závažných prípadoch.

"Pre dieťa s výrazným refluxom, ktoré rastie a nemá žiadne ďalšie významné zdravotné problémy, je najvhodnejšia žiadna alebo len minimálna terapia," vysvetľuje doktorka Donna Seckerová na stránkach KellyMom.com.

Najlepšie je teda dodržať všetky preventívne opatrenia a zároveň sa snažiť zostať v pokoji. Čo samozrejme nie je veľmi jednoduché, ak celý deň cítite skysnuté mlieko. Vybavte preto svoje bábätko dostatkom pyžamiek a dupačiek a nezabúdajte nikdy pribaliť jedno či dve navyše do prebaľovacej tašky. Nezabúdajte ani na náhradné tričká pre seba, ideálne farbou je biela či béžová, ktorú vyperiete spolu s látkovými plienkami a oblečením bábätka. Poťahy si kúpte aj na sedačku a autosedačku - ideálne v dvoch variantoch, aby ste ich mohli striedať na pranie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. apríl 2024 15:08