StoryEditor

Ako včas spoznať, že váš domáci miláčik je chorý?

14.09.2016, 15:00
Zdravie
Odborne sa chorobám, ktoré sú prenosné zo zvierat na človeka, hovorí zoonózy. Celkovo je známych viac ako 200 takýchto chorôb. Prinášame vám niekoľko užitočných rád, ako spoznať, že s vaším štvornohým priateľom niečo nie je v poriadku a zároveň vás informujeme o chorobách, ktoré sú prenosné zo psov a mačiek na ľudí.

Besnota: vírusová smrteľná choroba
Najznámejším a najobávanejším ochorením je besnota. Toto vírusové ochorenie je vylučované slinami rozzúreného zvieraťa, pričom človek je zvyčajne nakazený pohryznutím. Avšak potom, čo bolo zavedené povinné očkovanie psov proti besnote, táto choroba takmer úplne vymizla. Zvýšenú opatrnosť možno určite odporučiť pri cestovaní so psom do lokalít, kde sa toto ochorenie vyskytuje. Nebezpečenstvo môže hroziť pri každom poranení neznámym zvieraťom v tejto oblasti, píšu lidovky.cz.

Pozor na leptospirózu, aj pes sa môže ľahko nakaziť
Zrejme najznámejším bakteriálnym ochorením je leptospiróza, kde pôvodcami sú hlodavce a ich moč. Pes sa ale môže nakaziť veľmi jednoducho. Stačí napríklad to, keď sa napije z infikovanej kaluže vody vo voľnej prírode. Postihnutý pes vylučuje infekciu močom a človek sa môže nakaziť kontaktom s infikovaným močom s poranenou kožou, sliznicou alebo očami. Baktérie napádajú ako u psov, tak prípadne aj u človeka predovšetkým pečeň a obličky. Proti leptospiróze možno psa chrániť pravidelným očkovaním, obmedzením kontaktu s inými psami alebo preventívnym obmedzením pitia vody z neznámych zdrojov vo voľnej prírode.

Nebezpečenstvo od parazitov
Okrem vírusového a bakteriálneho ochorenia je potrebné si dať pozor aj na parazity. Najčastejším príkladom parazitárneho ochorenia je toxokaróza. Nakaziť sa môžeme pri kontakte so psími alebo mačacími exkrementami, z neumytej zeleniny alebo z nakazenej pôdy. V ohrození sú predovšetkým deti, ktoré sa hrajú vonku na pieskovisku alebo v záhrade. V tele človeka sa vyliahnu larvy, ktoré prenikajú črevnou stenou do ostatných orgánov (najčastejšie putujú do pečene, ďalej do pľúc a potom prakticky do celého tela, pričom larvy sa najčastejšie vyskytujú v mozgu, svaloch a v očnom nerve). Príznaky, ktoré spôsobujú, závisia na sile imunitného systému daného jedinca.

Preto nepodceňujte pravidelné odčervovanie svojich maznáčikov a nezabúdajte na hygienické návyky. Pre človeka a predovšetkým pre tehotné ženy môže byť nebezpečná aj toxoplazmóza, čo je parazitárne ochorenie, ktoré ale neprenášajú psy, ale mačky-trusom. Touto chorobou sa však infikujete skôr z tepelne neupraveného mäsa a neumytého ovocia ako kontaktu s mačacím trusom.

Ako včas spoznať, že je zviera choré?
Ak svojho psa máte už dlhší čas, väčšinou sami dobre poznáte, či ho niečo trápi. "Zmena v správaní ako napríklad apatia, ospalosť, nezáujem o hru a typické smutné psie oči by mali byť podnetom k návšteve veterinára. Ďalej možno odporučiť sledovať zmeny v príjme potravy, množstvo vypitej vody a frekvenciu močenia. Sledujte aj konzistenciu stolice. V prípade problémov návštevu u lekára neodkladajte. Veľakrát sa čakanie skutočne nevypláca, pretože čím dlhšie sa stav zvieraťa zhoršuje, tým kratšiu dobu má veterinár na jeho záchranu, napríklad v prípade otráv, "radí veterinárka Dagmar Tarkošová zo spoločnosti Royal Canin.

A ako je to s mačkami?
Mačky vedia veľmi dobre skrývať symptómy chorôb a mnohokrát aj veľmi vnímavý majiteľ dlhú dobu nič nespozoruje. "U mačiek môžu niektoré ochorenia prebiehať tzv. subklinicky, bez prejavov. Mačky sú veľmi čistotné a medzi prirodzené formy správania patrí čistenie a úprava kožúška. Strata záujmu o tieto čistiace mechanizmy, čoho výsledkom je zanedbaný vzhľad, suchá, lámavá srsť a šupiny na koži, môžu byť predzvesťou závažného ochorenia. Ďalšia zmena v správaní, ako je nezáujem o sociálnu interakciu u mačky, ktorá sa rada mazná a vyhľadáva spoločnosť, môže signalizovať diskomfort alebo začínajúcu chorobu. Močenie na miesta mimo záchode, časté močenie alebo nadmerný smäd môžu byť príznakom vážnych ochorení ako infekcia dolných močových ciest alebo cukrovka, "hovorí Tarkošová.

Ako sa chrániť?
Základom správnej prevencia všetkých chorôb je pravidelná osobná hygiena. "Okrem nej minimalizujete pravdepodobnosť nákazy aj pravidelným odčervovaním a očkovaním. Samozrejmosťou je návšteva veterinára, keď sa objavia akékoľvek podozrivé príznaky, "uzatvára Tarkošová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 14:24