pixabay.com
StoryEditor

Pijete kávu? O tomto by mala vedieť každá žena

01.08.2016, 06:00
Zdravie
V súčasnosti už pravdepodobne nie je nikto, kto by nepoznal čarovnú silu kofeínu. Málokto však vie, že každodenné potešenie v podobe šálke kávy môže ovplyvňovať nielen energiu, ale i fungovanie ženského tela.

Spoliehame sa naň hlavne v ranných hodinách, kedy nás doslova postaví na nohy. Aj to je zrejme dôvod, prečo podľa agentúry Správa potravín a liečiv (FDA) až 90 percent ľudí na celom svete konzumujú kofeín v rôznych podobách.

Podľa štúdie z Duke University by však obzvlášť ženy mali byť obozretné pri konzumácii obľúbeného čierneho moku, ako píše livestrong.com. Kofeín spôsobuje rozšírenie ciev, čoho následkom sú opuchnuté a bolestivé prsia – podobný stav, ktoré ženy zažívajú počas PMS. Ukázalo sa, že až 61 percent žien trpelo bolesťami prsníkov. Po tom, ako obmedzili konzumáciu kofeínu, sa bolesti zmiernili.

Môže zhoršiť PMS

Štúdia vykonaná na University of Oregon uvádza, že konzumácia kávy môže prispieť k závažnosti symptómov PMS. Čím väčšie množstvo kávy pijete, tým horšie príznaky PMS budete mať. Kofeín spôsobuje úzkosť, úzkosť zase stres, a stres môže vaše prejavy PMS zintenzívniť. Tie sa môžu objaviť 1 až 2 týždne pred začatím vášho obdobia – od ovulácie až do začiatku menštruačného cyklu. Ak pridáte každý deň šálku kávy do svojho jedálnička, bolesti budú horšie. Vyhýbanie sa kofeínu ako jedna zo zmien životného štýlu má skvelé účinky na ženské telo. Na druhej strane, úplne sa vzdať tohto životabudiča je ťažké. Kofeín sa totiž nachádza aj v čokoláde.

Fibrocystické prsia

V prsiach si ženy môžu nahmatať uzlíky – benígne hrčky, ktoré sa v odbornej terminológii nazývajú cysty a fibroadenómy. Sú úplne normálne, dochádza však k miernej bolesti pŕs alebo väčšej citlivosti. U niektorých sa však tieto hrudky môžu vyskytovať vo zvýšenom počte – vtedy ide o tzv. fibrocystické prsia.

Podľa University of Lowa Health Care niektoré štúdie ukázali, že kofeín môže zhoršovať citlivosť a bolestivosť, ktorá je spojená s fibrocystickými prsiami. Neobišlo to však ani čokoládu. Niektoré ženy môžu spozorovať, že im aj táto sladká pochúťka môže zhoršiť bolesti. Pozor, kofeín, ani čokoláda nemôžu spôsobiť fibrocystické problémy, môžu len zintenzívniť bolesť, ktorá ich sprevádza.

Klamlivá mamografia

Breast and Cervical Cancer Control Program upozorňuje, že nadmerná konzumácia kofeínu môže skresliť výsledky z mamografie. Dôvod? Spôsobuje cysty, ktoré sa môžu podobať na rakovinové lézie.

Kofeín môže tiež zvýšiť citlivosť prsníkov, takže mamografické vyšetrenie môže byť ešte nepríjemnejšie. Znížte jeho príjem hlavne vtedy, ak viete, že vás čaká toto vyšetrenie.

Bezpečné množstvo kofeínu

Podľa Harvard Medical School bezpečné množstvo príjmu kofeínu za deň predstavuje 200 až 300 miligramov. Rátajú sa však aj iné nápoje či jedlá, ktoré obsahujú túto látku, vrátane energetických nápojov, kakaa a čokolády.

Ak však sú vaše prsia citlivé na kofeín, môžete jeho príjem úplne eliminovať. Kalifornia Pacific Medical Center navrhuje odvykanie od kofeínu na tri až štyri mesiace. Po takej dobe zistíte, či sa váš stav zlepšuje a bolesť je miernejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 22:11