pexels.com
StoryEditor

Máte obavy z prvých vrások? Poznáme spôsob, ako ich viete oddialiť

19.08.2021, 12:00
Zdravie
Starnutie kože je individuálne, u niekoho sa prejavuje skôr, u niekoho neskôr. Ako ich vznik oddialíme?

Na vznik vrások pôsobia vnútorné aj vonkajšie faktory. 

VNÚTORNÉ

Kolagén a elastín zabezpečujú elasticitu a pevnosť pokožky, stúpajúcim vekom sa postupne odburáva. Prirodzeným starnutím sa postupne znižuje aj obsah vody v koži. Uškodiť nám dokážu aj voľné radikály, ktoré odbúravajú kolagén na menšie, neúčinné bielkoviny.

VONKAJŠIE

Čo sa týka vonkajších, proces starnutia urýchľujú aj zmeny životného prostredia a slnečné žiarenie. Vystavovaním kože slnečnému žiareniu urýchľujeme proces starnutia kože. 

AKO BOJOVAŤ PROTI PRVÝM VRÁSKAM?

KOENZÝM Q10

Koenzým Q10 je zlúčenina prirodzene sa nachádzajúca v našej pokožke, ktorá hrá dôležitú úlohu v procese výroby energie v bunkách. Ako antioxidant ich chráni pred voľnými radikálmi. Koenzým Q10 podporuje produkciu kolagénu, čím pomáha zlepšovať pružnosť pokožky a spomaliť výskyt prejavov starnutia.

KYSELINA HYALURÓNOVÁ

Kyselina hyalurónová má obrovský hydratačný účinok, regeneruje pokožku a vie vyhladiť prvé drobné vrásky. Prispieva k sviežejšiemu a hladšiemu vzhľadu pokožky, zameriava sa najmä na začínajúce jemné linky a vrásky.

PEPTIDY

Peptidy sú fragmenty bielkovín, základné stavebné kamene našej pokožky. Bez nich začne pokožka strácať pevnosť a pružnosť, začnú sa vytvárať vrásky a mení sa textúra. Kožné peptidy spúšťajú produkciu kolagénu a elastínu.

RETINOL

Retinol pôsobí na viditeľné známky starnutia kože, ako napríklad jemné línie, vrásky a ochabnutosť. Je obzvlášť užitočný pre zrelú kožu, ako aj matnú, unavene vyzerajúcu kožu.

VITAMÍNY

Retinol (vitamín A) a vitamín E majú za úlohu regenerovať veľmi suchú pokožku. Obnovuje jej kožné bunky a napomáha predchádzať jej prečasnému starnutiu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 09:09