StoryEditor

Veci, ktoré nám môže zatajiť dermatológ

16.09.2015, 05:00
Zdravie
Z dermatologickej kliniky môžete odísť s krásnou a zdravou pleťou. Kožní lekári však majú pred vami tajomstvá.

Pravidelná návšteva dermatológa nepochybne prospieva vašej pokožke. Odborník vás môže zbaviť nepekných kožných výrastkov, zlepšiť vám kvalitu pleti a vyhladiť vrásky. Niektoré informácie si však dermatológovia radšej nechajú pre seba.  Nie preto, že by vám nedajbože chceli vedome uškodiť, ale preto, aby ste z ich kliniky odchádzali s čo najlepším pocitom, a aby ste sa k nim čo najskôr vrátili.

Zdravie pokožky si zlepšíte aj doma


Niektorí obiehajú dermatológov ako splašení. Na každé ošetrenie kože vyhľadávajú odbornú pomoc. Aj keď to nie je zlé riešenie, drobné úpravy si môžete spraviť aj sami v pohodlí domova. Dokonca vám pomôže konzumácia správnych potravín. Ovocie a zelenina napína a hydratuje pleť a zelený čaj zase doplní antioxidanty.

Olej nie je náš nepriateľ


Mnohí sa ho boja. Varujú pred ním lekári, časopisy, knihy, že je zlý a spôsobuje vyrážky a vôbec nepeknú pleť. Olej však vo svojej podstate nie je zlý, aj keď hlavne majiteľky mastnej pleti len nad tým kývajú hlavou. Koža totiž produkuje olej s cieľom ochrániť pokožku a udržať ju vláčnu ako uvádza mindandbody.com. Ak máte mastný typ pokožky a zakaždým sa snažíte mastnotu odstrániť agresívnymi produktmi, vaše mazové žľazy budú produkovať paradoxne ešte viac oleja, aby nahradili to, o čo ste ich pripravili. Ak do svojej dennej starostlivosti pridáte trochu oleja, vaše mazové žľazy sa upokoja a zastaví sa nadmerné produkovanie oleja.

Ak liečba nefunguje ani po 3 mesiacoch, už nikdy nepomôže


Rok čo rok navštevujú pacienti svojich kožných lekárov a sťažujú si na svoje akné, ktorého sa nevedia zbaviť. Nakoniec vždy odchádzajú s tým istým predpísaným liekom. Je pravda, že určitý prípravok treba používať dlhodobejšie, aby ste videli výsledky, no ak po troch mesiacoch nezbadáte žiadne zlepšenie na svojej pleti, je čas poprosiť dermatológa, ako ďalej pokračovať v liečbe a čo by vám ešte mohlo pomôcť.

Fyzioterapeut ako doktor


Skratka MUDr. ešte nemusí nič znamenať. Nemusí ísť automaticky o odborníka. Existuje totiž veľa lekárov, ktorí nemajú atestáciu, nie sú špecializovaní a napriek tomu vykonávajú špeciálne zákroky na súkromných klinikách. Ak sa chcete presvedčiť o tom, že vás ošetruje odborník na kožu, pokojne ho požiadajte o diplom, licenciu či atestácie. Vypaľovať znamienko vám totiž môže aj fyzioterapeut. Aj keď v dobrej klinike by sa to nemalo stať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:10