StoryEditor

Londýn sa vyzbrojil

13.09.2007, 00:00

Londýn sa až do piatka stal doslova vojenskou základňou a držiteľom najväčšieho počtu zbraní, tankov, rakiet a ďalšej vojenskej techniky vrátane bojových lodí. Na tohtoročnej výstave vojenskej obrannej techniky a logistiky Defence Systems & Equipment International (DSEI), ktorá sa po prvýkrát uskutočnila pred dvoma rokmi, sa totiž zúčastňuje viac ako 1 350 vystavovateľov z 56 krajín. Hoci oproti minulosti sa zväčšili pavilóny USA, Kanady a Austrálie, pribudli aj "nováčikovia" z Bulharska, Litvy, Turecka, zo Švajčiarska, z Rakúska, Belgicka, Poľska a Českej republiky. Slovensko tu zástupcu nemá. "Súčasťou je aj konferencia na vysokej odbornej úrovni. Napokon, stačí sa pozrieť na zoznam rečníkov vojenskej hodnosti," povedal pre BBC jeden z organizátorov. Výstava pritom nerobí pre účastníkov žiadne reštrikcie s politickým podtónom. Návštevník si môže spraviť predstavu nielen o výzbroji krajín NATO či Ruska, ale aj Líbye, Iraku, Indie, Pakistanu či Saudskej Arábie.
Ako však na svojej internetovej stránke zdôrazňujú usporiadatelia, v predstavenej technike chýbajú zbrane "príliš obranné", ktoré obeti spôsobujú značné utrpenie, ako napríklad kazetové bomby a podobne. Napriek tomu, už včera pokračovali mohutné demonštrácie proti organizovaniu tejto kontraktačnej výstavy. Dokonca výstavu neprišiel podporiť ani zástupca britskej vlády, ako to bolo ešte v minulosti. Ako však pre internetovú stránku BBC uviedol hovorca DSEI Al Lockwood, pre úspech výstavy je už naplánovaný ďalší ročník na september 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 14:40