dreamstime
StoryEditor

Zabudnite na tabletky či zázračné krémy. Odborníčka radí, čo robiť, ak vás trápi bolesť chrbta

18.05.2021, 23:56
Zdravie
Ak vás neustále bolí chrbát, okrem hľadania fyzických príčin premýšľajte aj nad svojimi emóciami. Ak sú dlhodobo potláčané a vediete stresujúci život, tabletky vám pomôžu len na chvíľu.

S bolesťami chrbtice občas zápasí takmer každá z nás bez ohľadu na to, či vykonávame manuálnu prácu alebo máme sedavé zamestnanie. Niektorí ľudia sa však obmedzujúcej bolesti nevedia zbaviť aj napriek tomu, že užívajú silné lieky a behajú od lekára k lekárovi. Ak za týmito problémami nestojí napríklad zranenie, je namieste zamyslieť sa, či sme vnútorne vyrovnané a psychicky „v pohode“. Pretože práve pretlak negatívnych emócií môže našu chrbticu neustále blokovať. Ak to skombinujete s nedostatkom pohybu, veľký problém je na svete.

Čo robiť, ak sme v akútnom stave?

Neurologička MUDr. Jana Martinková, PhD

Ako človek vie, že jeho bolesť chrbta je vážnejšia a mal by vyhľadať neurológa či praktického lekára?
Podľa bolesti sa nedá určiť závažnosť stavu, každý z nás má rozdielny prah bolesti. Ale ak je intenzita chrbta neznesiteľná, dlhotrvajúca, je dobré vyhľadať praktického lekára, ktorý zváži neurologické vyšetrenie. Ak bolesť navyše vyžaruje do končatiny, je prítomná porucha citlivosti, motoriky či nedajbože pacient nevie dobre ovládať defekáciu a močenie, je návšteva neurológa nevyhnutá v čo najkratšom čase.

Je pravda, že pravidelným správnym cvičením môžeme predchádzať bolestiam chrbta?
Samozrejme, pravidelnosťou sa formuje zvyk. Musí sa však cvičiť s mierou, racionálne a správne, čím sa posilňuje aj hĺbkové chrbtové svalstvo a brušné svaly. Platí, že väčšina úspechu „zdravého chrbta“ nie je len užívanie medikácie, ale aj rehabilitácia. Najlepšie v skúsených rukách rehabilitačných lekárov a fyziatrov. Okrem pravidelného cvičenia treba dodržiavať aj zásady správneho držania tela a nezdvíhať ťažké bremená, vyhýbať sa sedavej práci alebo dlhému státiu, dostatočný pitný režim, málo stresu, nemať nadváhu, mať správny matrac pri spaní.

Viete odhadnúť, aké percento ľudí má problém s chrbticou a prečo je to tak?
Údaje sú rôzne, ale predpokladá sa, že až 80 % ľudí za život prekoná bolesť chrbta. Prvýkrát sa objaví medzi 20. až 40. rokom života a je to druhá najčastejšia príčina invalidizácie pacienta. Patrí medzi civilizačné choroby a súvisí najmä s konzumným spôsobom života, sedavým zamestnaním, ale aj s nadváhou. Dĺžka života sa predlžuje a s tým súvisí starnutie pohybového aparátu, osteoporóza, degeneratívne zmeny na chrbtici či vysychanie chrupaviek.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:05