dreamstime
StoryEditor

Zabudnite na tabletky či zázračné krémy. Odborníčka radí, čo robiť, ak vás trápi bolesť chrbta

18.05.2021, 23:56
Zdravie
Ak vás neustále bolí chrbát, okrem hľadania fyzických príčin premýšľajte aj nad svojimi emóciami. Ak sú dlhodobo potláčané a vediete stresujúci život, tabletky vám pomôžu len na chvíľu.

Veľa ľudí vie o tom, že má problém s platničkami. O aké problémy presne ide, ako sa riešia a ako sa platničky vlastne poškodia?
Väčšinou, ak niekoho „sekne“, laická verejnosť to pochopí ako „vyskočenie platničky“. Môže ísť iba o lokálne stuhnutie svalstva, čo tiež vyvolá bolesť napríklad pri nadmernom natiahnutí svalu, pri prievane, spotení. Najčastejšie ide o poškodenie intervertebrálneho disku, čiže medzistavcovej platničky, a to v krčnej či driekovej oblasti, kde je na ne najväčší tlak. Platničku si treba predstaviť ako mäkké väzivo, okrúhleho tvaru medzi stavcami, ktoré sa skladá z jadra a okolo je väzivové puzdro. Ak sa platnička vysunie, hovoríme o hernii disku, ak zatlačí na miechový koreň, môže vyvolávať bolesti s vyžarovaním do končatiny, poruchu citlivosti či motoriky končatiny. Ak platnička vyskočí až do miechového kanála, puzdro sa roztrhne a jadro vytečie, ide o extrúziu a navyše sa môže ešte aj zlomiť. Riešenie pri „vyskočení platničky“ závisí nielen od klinického obrazu, ale aj od miery posunutia platničky a útlaku nervových štruktúr, čo sa diagnostikuje okrem klinického vyšetrenia zobrazovacím vyšetrením, CT alebo magnetickou rezonanciou. Uprednostňuje sa, samozrejme, konzervatívny postup analgetikami a myorelaxanciami na uvoľnenie svalstva či už v tabletkách alebo v infúziách spolu s rehabilitáciou. V prípade neúspechu sa môže zvážiť obstrek, ozonoterapia alebo sa pristúpi k neurochirurgickému zákroku.

Aký súvis vidíte medzi psychikou a bolesťami chrbta?
Psychika ovplyvňuje mnohé fyziologické pochody tela a práve na tomto podklade je založený aj účinok placeba, teda pozitívny efekt lieku bez aktívnej látky. Stres negatívne vplýva na bolesť ako takú, pri bolesti chrbta stres zvyšuje svalové napätie, vznikajú alebo potencuje svalové spazmy, kŕče. Psychika zohráva úlohu aj pri chronifikácii bolesti. Práve myorelaxanciá centrálne uvoľňujú svalové napätie a pôsobia relaxačne a proti úzkosti, a preto sú súčasťou konzervatívnej liečby.

Aké cvičenie je vhodné pri bolestiach chrbtice?

Beata Mitasová, autorka cvičenia pre zdravý chrbát Healthy Spine Yoga

Pred niekoľkými rokmi som pracovala pre jednu obuv. Moja práca spočívala aj v prekladaní množstva krabíc, moje kríže boli naozaj veľmi zaťažované. Keď som dlhšie stála na nohách, mala som veľké bolesti. Postupom času som z postele ráno veľmi ťažko vstávala, musela som vstávať veľmi pomaly. Keď som dala výpoveď v práci, začala som sa postupne naplno venovať športu. Uvedomila som si, že to, čo som nadobudla, chcem odovzdávať aj ostatným. Obľúbila som si cvičenie s vlastným telom a tiež cvičenie zamerané na stred tela a postupne som začala vnímať benefity tohto cvičenia na chrbticu a celé telo. Postupne som vytvorila cvičenie Healthy Spine Yoga, ktoré precvičujem v Holistic Space v Bratislave. Ide o holistický komplex lekcií pre zdravý chrbát, pri ktorých cielene pracujeme s chrbticou, vďaka čomu dochádza k pevnému a želanému tvarovaniu postavy, k lepšiemu držaniu tela a menšej náchylnosti na zranenia. Ide o veľmi účinný nástroj na zmiernenie, až odstránenie bolestí chrbta. Po lekcii sa cítite úžasne a hodina vám utečie ako lusknutím prsta. Má magický účinok, tak na telo, ako aj na myseľ. Za problémy s chrbticou často môže sedavá práca. Pri sedení sa nám totiž svaly skracujú, nevyužívame ich naplno, sú zanedbané. Týmto cvičením posilňujeme najmä priečny sval brucha, chrbtové svaly a svaly panvového dna. O čo viac budú tieto svaly silnejšie a pevnejšie, tým väčšiu oporu budú poskytovať. Healthy spine jogu by ste mali cvičiť 2x, ideálne 3x do týždňa. Ak budete cvičiť pravidelne, pozitívne výsledky pocítite aj uvidíte. Zistíte, že pri sedení aj chodení sa viac vystierate a vaša chrbtica sa spevňuje. Samozrejme, výsledky nie sú vidieť po jednom či dvoch razoch. V závislosti od zanedbania svojho tela je možné prvé úspechy vidieť zhruba po dvoch mesiacoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
07. máj 2024 08:05