shutterstock.com
StoryEditor

Najlepší pomocníci proti bolesti hlavy. Vyskúšali ste už niekedy ich účinky?

09.07.2020, 15:00
Zdravie
Keď v nej cítite bodanie, rozpínanie či tlak, nezúfajte! Niekedy stačí málo a opäť môžete byť fit.

Akupresúra
Bod, ktorý sa v tradičnej čínskej medicíne nazýva hegu, sa nachádza medzi palcom a ukazovákom. Masírujte ho krúživými pohybmi, pokým sa bolesť nezmierni. Maximálne však 15 minút.

Mäta
Výskumy preukázali, že koncentráty z mätového oleja blokujú signály bolesti rovnako ako ľahké analgetiká. Vmasírujte si 1 – 2 kvapky do kože na čele, spánkoch alebo šiji.

Zázvor
Ďalšie výskumy dospeli k záveru, že užitie 250 mg zázvorového prášku je pri migréne dobrou alternatívou k liekom proti migréne, ktoré sa vydávajú na predpis. Môžete však vyskúšať popíjať aj zázvorový čaj pripravený preliatím dvojcentimetrového kúska koreňa zázvoru 400 ml vriacej vody. Po 10 minútach lúhovania vlažný výluh po dúškoch vypite.

Ľad
Stimulácia chladom preniká hlboko do tkanív a účinne otupuje nervové vlákna, ktoré prenášajú signály bolesti do mozgu. Naplňte téglik od jogurtu vodou a nechajte ju zamrznúť. Potom si týmto ľadovým „nanukom“ prechádzajte po čele, tvári a krku.

Ceruzka
Pri strese často pevne zatíname zuby. Napätie v žuvacích svaloch potom môže viesť k bolestiam hlavy. Zahryznite sa do drevenej ceruzky na 2 – 3 minúty a otestujte, či to pomôže!

Kofeín
Kombinácia paracetamolu, kyseliny acetylsalicylovej a kofeínu zasahuje proti rôznym úrovniam bolesti a pôsobí obzvlášť rýchlo.

Horčica
Kúpeľ nôh s mletými horčičnými semiačkami napomáha prekrveniu a odvádza tak prebytok krvi z hlavy. Rozmiešajte 4 lyžice mletých čiernych horčičných semiačok v lavóre plnom teplej vody a namáčajte v tejto zmesi nohy približne 15 minút.

Dýchanie
Kŕčovité dýchanie v stresových situáciách vedie k nedostatočnému okysličeniu, a tým aj k bolestiam hlavy. Čo môže pomôcť? Striedavo si upchajte jednu nosnú dierku a druhou sa štyrikrát zhlboka nadýchnite a vydýchnite.

Arómoterapia
Majorán a levanduľa upokojujú organizmus a tíšia migrénu. Rozmiešajte po 5 kvapkách majoránového a levanduľového oleja v jednom litri studenej vody. Namočte do nej napríklad bavlnenú plienku a priložte si ju na čelo a zátylok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:49