shutterstock.com
StoryEditor

Prečítajte si, aké sú účinné triky proti komárom. Skoncujte s nimi raz a navždy!

27.05.2020, 13:10
Zdravie
Sú postrachom celého leta a dokážu pokaziť nádherné ráno, deň, ale hlavne večer. Skúste s nimi vybabrať! Ako? Tu je niekoľko tipov.

Esenciálne oleje
Vyskúšajte olejček z levandule, valeriány, eukalyptu, pelargónie, anízu, tymianu, mäty, gáfru, vavrínu či cédra. Potrite si nimi zápästie, krk a členky, alebo… Navlhčite obrúsok, prípadne kúsok vaty a položte ho na tanierik, ktorý postavíte na parapet alebo na nočný stolík. Môžete si vyrobiť aj celotelový repelent, a to tak, že olejček vmiešate do svojho krému a nanesiete na pokožku.

Paradajky
Vôňa listov tejto rastliny je pre ne odpudzujúca, preto, ak sedíte vonku, ideálne je mať v blízkosti nasadené rajčiny, prípadne mať v blízkosti aspoň ich listy.

Citrón a klinčeky
Rozrežte citrón alebo limetku na polovicu a napichajte do nich klinčeky.
Zaručene budete môcť spať pri otvorenom okne a komáre si na vás nepochutia.
Navyše sa vám po izbe bude šíriť príjemná vôňa citrusu.

Kvasnice
Táto pasca funguje tak, že hmyz priťahuje oxid uhličitý uvoľnený pri fermentácii kvasníc.
Komáre to zavoňajú a spadnú do pasce, z ktorej už niet úniku.

Dym
Fajčenie síce nie je zdravé, ale ak ste napríklad na grilovačke, tak má „zelenú“. Dym z cigariet totiž komáre neznášajú, dusia sa z neho, takže sa vás budú strániť. Náhradou za fajčenie by mohli byť zapálené dymiace vonné tyčinky okolo stola, pri ktorom sedíte.

B-komplex
Veľa ho obsahujú kvasnice, no ľahšie je užívať ho počas leta. Predávkovanie vám nehrozí, pretože ide o vitamíny rozpustné vo vode a tie, v prípade, že ich telo nespotrebuje, vypudíte von močom. Vďaka vitamínom B bude mať vaša pokožka arómu, ktorá komárom vykrúca „krky“.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:25