shutterstock
StoryEditor

Vítate jar vo veľkom štýle? Nezabudnite si však posilniť imunitu

28.03.2020, 12:00
Zdravie
Vyhláste koniec zimnému útlmu. Posilnite imunitu a na prvé lúče slnka pripravte aj svoju pokožku. Doprajte jej starostlivosť, akú si na jar zaslúži.

Zimné opálenie 
Nedávny výskum ukázal, že keď si každý deň dáme aspoň tri kusy ovocia a zeleniny, môžeme našej pokožke zabezpečiť lesk, aký získa po letnom opálení počas niekoľkých týždňov. Vraj je to tým, že ovocie a zelenina obsahujú pigmenty, takzvané karotenoidy. Vďaka nim je mrkva oranžová a paradajky červené. Takže žiadne soláriá alebo samoopaľovacie prípravky. Našu pokožku môžeme do letnej krásy dostať najmä vďaka zdravej a farebnej zelenine a ovociu na tanieri.

Keď bolí hrdlo
Je celkom bežný jav, že nás v tomto ročnom období bolí hrdlo. Dobre na to zaberajú aj bylinky, z ktorých si môžete uvariť čaj či odvar. Osvedčila sa šalvia, mäta, harmanček, skorocel, lipa, alebo čaje s prídavkom echinacey. Vďaka svojim účinkom uvoľnia hlieny, zjemnia podráždenie a pomôžu pri bolesti. Ideálne sú sypané bylinky, ktoré nájdete aj v bežných obchodoch.

Pre telo len to najlepšie
Počuli ste už o funkčných potravinách? Sú to tie, ktoré vyzerajú, voňajú a chutia ako bežné, ale nášmu telu prinášajú niekoľko benefitov. Posilňujú prirodzené ochranné mechanizmy, pomáhajú uzdraviť sa, chránia pred civilizačnými chorobami, spomaľujú starnutie a zabraňujú špecifickému ochoreniu. Je to trebárs 100 % ovčia bryndza, tepelne neupravená kvasená kapusta alebo kvasená zelenina, jogurty a kyslomliečne výrobky z nehomogenizovaného mlieka, raňajkové cereálie, kváskový chlieb, pohánka, naturálna ryža, jačmenné krúpy či raž. Vášmu telu zaručene dobre urobí aj cesnak, chren, ryby z našich vôd, vlašské orechy, mak a čerstvé zeleninové či ovocné šťavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 04:31