shutterstock
StoryEditor

Sú vraj úplne nepotrebné. Nechať si zuby múdrosti rásť či vytrhnúť?

16.10.2019, 12:00
Zdravie
Hovorí sa im aj tretie stoličky alebo, ak chcete, zuby múdrosti a dokážu rásť milimeter po milimetri celé roky. Sú posledným, ôsmym zubom v zubnom oblúku a s našou inteligenciou nemajú naozaj nič spoločné.

U našich predkov mali osmičky, alebo zuby múdrosti, dôležitú funkciu. Súviselo to s konzumovaním tvrdých potravín ako napríklad surové mäso. Tretie stoličky výrazne uľahčovali žuvanie. Navyše, čeľusť našich predkov bola väčšia, ako máme dnes, takže zuby múdrosti sa do úst ľahko zmestili. Postupom času a vývojom civilizácie, keď ľudia začali jesť varené jedlá, ktoré sú na požutie ľahšie, sa začala meniť aj stavba čeľustných kostí. Čeľusť sa jednoducho zmenšila. V dôsledku týchto zmien začali zuby múdrosti miznúť, pretože prestali plniť svoju funkciu. V súčasnosti je stavba ľudských lebečných kostí taká, že osmičky často nemajú v ústach miesto, môžu rásť v nevhodnom uhle (malpozícia) a vrastajú do druhej stoličky (impakt).

Zuby múdrosti dnes
Aby sa predišlo zbytočným nepríjemnostiam spojeným s osmičkami, stojí za to poznať niektoré fakty. Stáva sa, že osmičky nenarastú vôbec alebo nevyjdú všetky. Netreba sa obávať, je to bežný jav. „Prečo sa niektorým ľuďom prerežú všetky štyri a iným nie? Je to o genetike a súvisiacom dostatku/nedostatku miesta na prerezanie a o polohe zuba. Počet prerezaných osmičiek varíruje od nula po štyri. Z toho môže byť indikovaná žiadna alebo všetky štyri osmičky na extrakciu,“ hovorí stomatológ MUDr. Ľuboš Ždiňák. Zuby múdrosti sú špecifické a v ústnej dutine dospelého človeka sa prerezávajú oneskorene alebo vôbec. „Celá problematika oneskoreného prerezávania zubov múdrosti tkvie v tom, že aj zárodky zubov múdrosti (osmičiek) sa zakladajú až ako posledné zuby stálej dentície. Všetko je to opäť riadené geneticky – od založenia zuba cez jeho veľkosť až po veľkosť sánky a čeľuste. Všeobecne sa osmičky zvyknú prerezávať od 18. až do 30. roku života, ojedinele neskôr,“ dopĺňa stomatológ. wisdom tooth shutterstock.com

Kedy je potrebné ich vytrhnúť?
Ak nám vyšli zuby múdrosti, sú zdravé, správne vyvinuté na správnych miestach v oblúku, neškodia iným zubom a sme schopní postarať sa o ich hygienu, nie je potrebné odstraňovať ich. Je však dôležité myslieť na to, že vzhľadom na svoju polohu a skutočnosť, že často priliehajú k sedmičkám, sú osmičky oveľa náchylnejšie na rast zubného kazu. Zdravé osmičky potrebujú pravidelnú kontrolu u stomatológa, nie zriedkavejšie ako raz za pol roka. V prípade potreby ich zubár dokáže očistiť od kameňa, prípadne doplniť fluorizáciu. Správne a pravidelné čistenie je najlepšia prevencia, ako si zaistiť čo najdlhšiu životnosť osmičiek. Zanedbanie liečby zubov múdrosti je jedným z najčastejších príčin rozvoja zápalového procesu u mladých ľudí. „Všetky stavy spojené so zlou polohou, s prítomným kazovým ložiskom alebo so zápalom je nutné vytrhnúť. Ale pozor, pri normálne zaradených a prerezaných osmičkách sa extrakcia neindikuje. Prečo teda koluje mýtus o nevyhnutnosti trhania všetkých osmičiek? Možno pre častejšie sa vyskytujúce komplikované stavy,“ upozorňuje MUDr. Ľuboš Ždiňák zo zubnej kliniky.

Zistite už dopredu, či vás osmičky potrápia
Osmičky sa prerezávajú až v dospelom veku a sú to zuby, ktoré spôsobujú pomerne veľa problémov. Aké sú ich najväčšie nástrahy? „Pacient sa zvykne sťažovať už na bolestivé prerezávanie osmičiek. Časté komplikácie sú: prítomný zápal okolo zuba, ktorý sa dá zistiť len na OPG, kazové ložisko prítomné na sedmičke zapríčinené prítomnosťou osmičky. Všeobecne sa počas prerezávania môže objaviť: sťažené otváranie úst, mierny opuch, zvýšenie teploty, bolesť tlakového charakteru, zväčšené regionálne lymfatické uzliny,“ dáva do pozornosti stomatológ. Čo sa bude diať s vašimi osmičkami a či vás v budúcnosti potrápia, môže stomatológ zistiť už skôr. Počas preventívnej prehliadky urobí röntgenový snímok čeľuste a ten ukáže, ako sa zuby vyvíjajú, ako sú uložené a či majú miesto na prerezanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:32