shutterstock.com
StoryEditor

Táto zelenina vám pomôže v boji s nadváhou a navyše, výborne chutí

22.01.2021, 14:00
Recepty a tipy
Benefity tejto zeleniny sú fantastické! My sme si pre vás pripravili recept na chutnú polievku z tejto suroviny.

Oproti klasickým zemiakom obsahujú bataty viac glukózy a fruktózy, preto sú sladké a aj mierne kalorickejšie. Prečo teda hovoríme, že sú dobré na chudnutie? Človek sa nimi totiž veľmi rýchlo zasýti a tento pocit vydrží oveľa dlhšie ako pri tradičných zemiakoch. Takže vlastne zjeme menej.

Batatová polievka

SUROVINY:
Rozpis na 4 porcie:

800 g batatov
2 väčšie mrkvy
soľ
1 lyžica olivového oleja
2 cibule
1 lyžica masla
3 strúčiky cesnaku
štipka mletého zázvoru
štipka mletého koriandra
štipka mletej rímskej rasce
2 jablká
1 200 ml zeleninového vývaru
100 ml 12 % smotany
mleté čierne korenie
Na ozdobenie:
kyslá smotana
1 čili paprička
ľanové semienka
čerstvý koriander

POSTUP: 
1. Bataty a mrkvu nakrájame na väčšie kúsky, rozložíme na plech, osolíme, pokvapkáme olejom, premiešame a v predhriatej rúre pečieme na 200 stupňoch asi 35 minút.
2. Medzitým nadrobno nakrájame cibuľu, vo väčšom hrnci ju do zlatista orestujeme na masle, pridáme plátky cesnaku, zázvor, koriander, rascu a chvíľu restujeme.
3. Ošúpané jablká bez jadrovníkov nakrájame na malé kocky, pridáme do hrnca a asi 10 minút opekáme, aby zmäkli. Napokon zalejeme vývarom a odstavíme.
4. Upečenú mrkvu a bataty pridáme do hrnca k polievke, prevaríme a rozmixujeme na hladký krém. Prilejeme smotanu, osolíme, okoreníme a krátko povaríme. Na tanieroch ozdobíme lyžicou kyslej smotany, nasekanou čili papričkou, ľanovými semienkami a čerstvým koriandrom.

Čas prípravy: 60 minút
1 porcia: 1 118 kJ/267 kcal

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:38