archív Stvory z kuchyne
StoryEditor

Špeciálne menu pre zamilovaných. Pripravte sa na valentínsky večer plný romantiky!

10.02.2020, 13:15
Recepty a tipy
Známa foodblogerka, ktorá pôsobí pod pseudonymom Stvory z kuchyne si pre vás pripravila inšpiráciu k celovečernému menu, ktoré určite poteší vašu polovičku. Môžete sa tešiť na chrumkavé predjedlo, lahodné cestoviny, ale aj na sladký dezert.

 Kto je Martina Dorkinová?

Foodblogerka Martina, ktorá na svojom Instagrame pôsobí pod pseudonymom @Stvory z kuchyne vyštudovala marketing, ktorému sa úspešne venovala deväť rokov. Potom prišiel jeden z tých životných zlomov, kedy sa rozhodovala, či vykročiť do neznáma alebo pokračovať v tom, čo jej išlo. Vybrala si odvážny krok do neznáma a skúsila žiť na voľnej nohe. Podľa jej vlastných slov tento krok potrebovala spraviť, aby sa pohla z miesta a hlavne, aby spoznala viac samú seba. Momentálne sa Martina venuje jej blogu, foteniu, foodstylingu a všetkému, čo príde. Jej tvorba je naozaj oku lahodiaca, veď posúďte sami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Stvory z Kuchyne (@stvoryzkuchyne),

My sme Martinu poprosili, aby vám, našim verným čitateľkám, pomohla vyskladať tak sladké valentínske menu, že ak vám ešte ten váš milý nevyznal lásku, po tejto troj-chodovej večeri sa to určite zmení. Nech sa páči, inšpirujte sa a dajte nám vedieť, ako to celé dopadlo.

Začíname s predjedlom!

Tekvicové bruschetty s figami

Potrebujeme
1 malá tekvica Hokkaido
4 figy
vetvičky tymiánu
olivový olej
hrubozrnná soľ
Bruschetty
chlebík
100g kozí syr alebo iný obľúbený mäkký syr
4 ČL medu
tekvicový olej
tekvicové semiačka

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Stvory z Kuchyne (@stvoryzkuchyne),

Postup:

Hokkaido si ošúpte a nakrájajte. Poukladajte hokkaido na plech s papierom na pečenie. Pomedzi to rozhádžte figu, ktorú si pred tým nakrájajte na štvrťky, polejte olejom, posypte soľou a ešte ozdobte toto farebné veľdielo vetvičkami tymiánu. Vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte cca 30 minút, až pokým nebude tekvica mäkká. Keď už máte tekvicu s figami mäkkú, tak si mäkký kozí syr zmiešajte so štyrmi lyžičkami medu. Navrstvite na opečené chlebíky. Na to nahádžte rukolu alebo polníček a na vrch nahádžte teplé tekvice s figami.. Polejte olejom a posypte semiačkami. Dobrú chuť.

Pokračujeme hlavným jedlom!

Zapečené tekvicové gnocchi

Potrebujeme:

Cca 400 ml tekvicového pyré
1 žĺtko
300 – 450g hladkej múky
Cherry paradajky
Paradajkové pyré
Šľahačková smotana (40%)
Eidam 40%
Mozzarella
Čajová lyžička kryštálového cukru
Soľ
Bazalka
 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Stvory z Kuchyne (@stvoryzkuchyne),

Postup:

Tekvicové pyré si buď kúpime alebo vyrobíme. Zbavíme ho vody a to tak, že ho vložíme do sitka s mini dieročkami a necháme odkvapkať aspoň hodinku, dve. Tekvicového pyré ochutíme štipkou soli, štipkou čierneho korenia, žĺtkom a múkou. Najprv pridáme 300g múky a premiesime, podľa lepivosti cesta pridávame vždy po lyžici múky až pokiaľ sa nám nevytvorí cesto, ktoré sa nelepí na prsty a vieme s ním pracovať. Toto cesto však nikdy nebude mať konzistenciu ako zemiakové, takže jemne lepiť sem tam bude. Cesto prikryjeme fóliou, najprv ho ale pomúčime nech sa neprilepí a necháme odpočívať 30 minút. Následne cesto krájame na gnocchi. Varíme v osolenej vode a 30 sekúnd potom ako vyplávajú na povrch vylovíme. Medzičasom si vykúzlime omáčku. Nakrájané mini paradajky (asi tak cca 6 -7 kúskov) vložíme do kastrólika, prilejeme asi 1,5dcl paradajkového pyré a lyžičku cukru. Ak ľúbite kyslejšiu verziu paradajkovej omáčky, tak na cukor kašlite. Prihodíme bazalku, nech sa nám chute pekne prepoja. Následne prilejeme asi 1dcl smotany na šľahanie (vyrovnajte si teploty aby sa nezrazila, zmiešajte pár lyžičiek teplej paradajkovej omáčky a šľahačky mimo a až potom prilejte) a povaríme. Môžete ešte prihodili aj hrsť nastrúhaného eidamu, ktorý sa tam pekne roztopí. Odstavíme z ohňa, do omáčky pridáme naše gnocchi a premiešame. Nalejeme do zapekacích misiek. Na vrch dáme pár plátkov mozarelly a dáme zapiecť do rúry pod gril na 200 stupňov. Ja zapekám desať minút, alebo až pokiaľ sa syr neroztopí a nechytí jemne žltú farbu.

Sladká bodka na záver!

Karamelová Pana Cotta (Pozor, treba robiť deň dopredu)

Potrebujeme:

100 g krupicového cukru + 3 PL vody
300 ml šlahačkovej smotany (ja som použila 200ml 33% a 100ml 40%)
100 ml plnotučného mlieka
4 ČL práškovej želatiny
100 ml vlažnej vody
Orechy na ozdobenie

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Stvory z Kuchyne (@stvoryzkuchyne),

Postup:

Do 100 ml vlažnej vody vmiešame práškovú želatinu a miešame. Do kastrólika nasypeme krupicový cukor s troma lyžicami vody. Premiešame a necháme zahrievať na vysokej teplote až do momentu, kým sa nám spraví karamel. Pravidlom je, nechytať sa zmesky po prvotnom premiešaní, nemiešať, len čakať, kým nám zmes hnedne. Keď máme karamel hotový, premiešame a vlejeme dovnútra zmesku mlieka a smotany a veľmi rýchlo miešame. Ak sa vám náhodou karamel zgrcol, žiadne strachy, on sa rozpustí znova. Vmiešame dnu želatínovú zmesku, tak, aby neostali žiadne hrudky. Karamelovú zmesku nalejeme do pohárikov, keď chcete slaný karamel, tak zmesku osoľte štipkou soli. Poháriky dáme vychladiť cez noc a ďalší deň podávame s orieškami a keď chcete, aj so šľahačkou.

No a my vám prajeme, aby vám menu vyšlo podľa vašich predstáv. Užite si romantiku!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 23:24