shutterstock.com
StoryEditor

Poďme sa ponoriť do starých kuchárok a pripomenúť si obľúbené kúsky z minulého storočia

19.12.2019, 15:00
Recepty a tipy
Nikde na svete sa nepečie toľko druhov koláčov ako u nás. Každý rok sa objaví nejaký nový a na iný sa zas zabudne.

Pusinky s čokoládou
Príprava: asi 60 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa radua crystal (@raduacrystal),

Potrebujeme na 35 ks:
4 vaječné bielky
150 g práškového cukru
štipku soli
80 g strúhanej horkej čokolády

Postup:
Rúru predhrejeme na 110 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. V mise vyšľaháme nahusto bielky so štipkou soli. Postupne prišľahávame preosiaty cukor a keď je sneh hustý, vmiešame doň opatrne čokoládu.
Zmes naplníme do cukrárskeho vrecúška a vytvárame s ním pusinky na pripravený plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry a dvierka zaistíme tak, aby zostali asi na dva centimetre otvorené, aby mohla odchádzať vlhkosť. Po 25 minútach skúsime, či sa pusinky dajú odlepiť z papiera na pečenie. Ak nie, pokračujeme v pečení dovtedy, kým to pôjde. Pusinky sú vnútri vláčne. Pokiaľ ich však chceme skladovať dlhší čas, môžeme ich pri 60 °C nechať dôkladne preschnúť a potom uložiť do plechovej škatule.

Včelie úliky
Príprava: 60 minút

Potrebujeme na 35 porcií:
Na cesto:
200 g drvených piškót
100 g práškového cukru
100 g masla
2 ČL kakaa
1 vanilkový cukor
4 PL rumu
4 PL mlieka
Na krém:
80 g masla
50 g práškového cukru
1 žĺtok
4 ČL rumu
35 okrúhlych piškót

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mi Mi (@mimi_cka),

Postup:
Piškóty rozmrvíme, pridáme k nim práškový cukor, maslo, kakao, vanilkový cukor, rum a mlieko. Vypracujeme cesto.
Maslo, cukor, žĺtok a rum vymiešame na hladký krém.
Z cesta odoberáme malé kúsky, vtláčame ich do formičky, urobíme jamku, do ktorej aplikujeme krém a priklopíme piškótou. Necháme deň-dva odležať, aby piškóta zvlhla. Úle môžeme poliať čokoládou.

Strojkové pečivo
Príprava: asi 80 minút + odpočinutie cesta + chladenie

Potrebujeme na 25 ks:
250 g polohrubej múky
60 g margarínu
70 g zmäknutého masla
125 g práškového cukru
1 vajce
1 žĺtok
štipku soli
1/2 kypriaceho prášku
100 g čokoládovej polevy

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa zivotjetaksladky (@zivotjetaksladky),

Postup:
Do misky preosejeme múku s práškovým cukrom a kypriacim práškom. Prisypeme škrob, pridáme zmäknuté maslo, margarín, vajcia rozmiešame so soľou a spracujeme na cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chlade asi hodinu odpočinúť.
Cesto rozbalíme, nakrájame asi na šesť kusov a znovu prepracujeme, aby trochu zmäklo a dalo sa vtlačiť do mlynčeka na mäso, na ktorý sme nasadili nástavec na cukrovinky.
Rúru predhrejeme na 175 °C, pripravíme si plech s papierom na pečenie. Pokiaľ nemáte pomocníka, musíte dať pod otvor, odkiaľ vylieza pásik cesta, podstavec s doštičkou, aby sme mohli jednou rukou tlačiť cesto do mlynčeka a druhou točiť.
Na doštičke si naznačíme dĺžku pásu cesta, z ktorého stáčame kolieska. Tie potom s pomocou širokého noža ukladáme na plech. Zaplnený plech vložíme do rúry a pečieme dozlatista. Upečené cukrovinky opatrne preložíme na tácku a necháme vychladnúť.

Náš tip: Časť koliesok môžeme namočiť v čokoládovej poleve.

Babičkine medovníčky
Príprava: asi 90 minút + zdobenie + deň na odležanie cesta

Potrebujeme na 35 ks:
Na cesto:
500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
50 g medu
50 g masla
1 vajce
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL perníkového korenia
štipku soli
štipku citrónovej kôry
Na polevu:
100 g práškového cukru
1 bielok

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Burianová (@bududub),

Postup:
Do rajnice nalejeme med, pridáme maslo a pri miernej teplote necháme za stáleho miešania rozpustiť. Primiešame cukor, sódu, korenie, vajce, citrónovú kôru a štipku soli. Keď bude zmes spenená, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Potom do nej postupne zapracujeme múku a miesime, kým nemáme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme aspoň jeden deň v chlade odpočívať.
Cesto rozvaľkáme na plát v hrúbke asi štyri milimetre a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 165 °C do svetlozlatistej farby. Upečené medovníčky prenesieme na tácku a necháme vychladnúť.
Bielok s práškovým cukrom miešame do zhustnutia. Potom polevou naplníme papierové kornútiky a podľa vlastnej fantázie medovníčky vyzdobíme. Necháme zaschnúť, narovnáme najlepšie do plechovej škatuľky a necháme rozležať.

Náš tip na domáce perníkové korenie:
Potrebujeme na 500 g múky: 3 klinčeky, 1 ČL mletej škorice, 2 guľôčky nového korenia, 1 ČL citrónovej a pomarančovej kôry, 1 ČL mletého anízu. Postup: Korenie, ktoré je vcelku, dôkladne rozdrobíme v mažiari. Potom preosejeme cez jemné sitko a zmiešame so sypkým korením a kôrou z citrusov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 21:43